Komercijalizovan moždani stimulator za lečenje depresije

Izvor: Blic, 22.Okt.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komercijalizovan moždani stimulator za lečenje depresije

Američko Ministarstvo zdravlja dozvolilo je komercijalizaciju prvog elektromagnetnog moždanog stimulatora za lečenje teških depresija, u slučaju da postojeći lekovi ne pomažu pacijentu, saopštilo je danas to Ministarstvo.

Stimulator, nazvan "Transcranial magnetic stimulation" (TMS), proizvela je firma Neuronetics. On ne zahteva hiruršku intervenciju ni anesteziju.

TMS proizvodi vrlo intenzivne elektromagnetne pulsacije, koje stimulišu neurone u regiji mozga >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << povezanoj s depresijom.

Procedura traje 40 minuta i sprovodi je psihijatar u svom kabinetu. Tretman bi trebalo svaki dan da se sprovodi u periodu od četiri do šest nedelja.

Tokom kliničkog ispitivanja, TMS je pokazao značajne kliničke i statističke rezultate, rekao je profesor psihijatrije Univerziteta u Čikagu, Fil Janicak.

"Tretman nema neželjene efekte, kao što su dobijanje na telesnoj težini ili seksualna disfunkcija", dodao je on.

Polovina pacijenata s depresijom koja se leči antidepresivnim lekovima, ne oseća poboljšanje, naveli su stručnjaci.

Depresija je ozbiljan emocionalni poremećaj koji značajno utiče na razvoj problema u odnosima s drugim ljudima, patnju porodice i gubitak radne produktivnosti.

Simptomi depresije uključuju uporno tužno raspoloženje, gubitak zadovoljstva ili interesa za aktivnosti u kojima se pre uživalo, promene u apetitu ili težini, teškoće u spavanju, fizička usporenost, gubitak energije, doživljaj manje vrednosti, osećanje krivice, kao i teškoće u koncentraciji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.