Izvor: Nezavisne Novine, 11.Jan.2019, 21:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komentarima mržnje dotakli dno

Da je Balkan bure baruta i da na portalima ispod članka "Kako da najbolje očistite prozore" rasprave obično završavaju prepirkama na nacionalnoj osnovi - stara je priča, ali da jedna ugledna novinarka doživi salvu negativnih i šokantnih komentara, uvreda pa i prijetnji smrću samo zbog čestitke sadržane u jednoj rečenici, pokazuje koliko smo dotakli dno.

Ne treba posebno napominjati da novinarka Svjetlana Topalić rečenicom "Srećan ti rođendan, Republiko!" nije nikoga uvrijedila >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << te da je iznijela privatan stav na svom Twitter nalogu.

Očigledno je da je konformizam u BiH raširio svoje pipke na sve četiri strane, pa ako se slučajno vaš stav kosi s onim što je poželjno da mislite bivate izloženi najgoroj mogućoj vrsti linča.

Koliko smo nisko pali govore i doza mržnje i riječi koje su upućene Topalićevoj.

Šta to neko treba da uradi da biste mu prijetili vađenjem očiju čakijom ili drugim najbrutalnijim vrstama nasilja?

Poražavajuće je i da su mnogi mediji i kolege novinari dodavali ulje na vatru i upirali prstom u Topalićevu, umjesto da joj svi pružimo punu podršku i stanemo iza nje, jer već sutra to može biti bilo ko od nas.

Ono što me najviše razočarava je činjenica da je ovdašnjem napaćenom stanovništvu od ionako teške borbe za opstanak preče ko je čiji general i ko kada i šta praznuje.

Nikad mi nećemo naučiti da poštujemo tuđe - ni običaje ni kulturu, a po svemu sudeći ni mišljenja i stavove.

Kako stvari stoje, čovjek ovog područja osuđen je na čist etnocentrizam, pa čak i u momentu kada bez kore hljeba i osnovnih životnih sredstava razmišlja da li će mu djeca sutra biti gladna.

Taj jadni čovječuljak ne može da podnese činjenicu da je u Indiji krava sveta životinja, da se jedni mole u džamijama, drugi u katedralama, a treći u crkvama, ali ipak jako dobro podnosi život bez vjere u bolje sutra.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.