Komentar: Desanka je, zasada, POMILOVANA, a ko će da zatraži vraćanje dela koja nisu PREŽIVELA izmene u nastavnom programu?

Izvor: Večernje novosti, 09.Jun.2020, 13:07

Komentar: Desanka je, zasada, "POMILOVANA", a ko će da zatraži vraćanje dela koja nisu "PREŽIVELA" izmene u nastavnom programu?

Pokazalo se da pritisak javnosti, složne i ujedinjene u stavu da je zbirci "Tražim pomilovanje" mesto u nastavi za četvrti razred, može da dovede do preispitivanja i promena loših odluka STIHOVI velike pesnikinje vraćeni su u programe viših razreda gimnazije, zahvaljujući lavini koju su pokrenule "Večernje novosti" i inicijativi Zadužbine "Desanka Maksimović". Ispravljen je ogromni propust. Pokazalo se da pritisak javnosti, složne i ujedinjene u stavu da je zbirci >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << "Tražim pomilovanje" mesto u nastavi za četvrti razred, može da dovede do preispitivanja i promena loših odluka.Desanka je, zasada, "pomilovana", ali postavlja se pitanje ko će da zatraži pomilovanje za mnoge druge autore i dela koja nisu "preživela" izmene u nastavnom programu, počevši od Vladana Desnice, čije je "Proljeća Ivana Galeba" (p)ostalo tek izborna lektira. Ili najvećeg epa slovenskog baroka, Gundulićevog "Osmana", koji je posle žalbi NPS trebalo da bude vraćen u program, no uvidom u "Prosvetni glasnik" od 2. juna jasno je da nije tako. Pročitajte i: Nacionalni prosvetni savet posle bure u javnosti ISPRAVIO NEPRAVDU: Desanka Maksimović OSTAJE u školskom programuIli Stevana Sremca čiji su "Pop Ćira i pop Spira" već "prognani" iz osnovnih škola, a sada ni za "Zonu Zamfirovu" nema mesta u srednjim školama. Ko će tražiti pomilovanje za "Đački rastanak" Branka Radičevića ili Zmajevu satiričnu poeziju, za Milana Rakića ili Vojislava Ilića, za "Jamu" Ivana Gorana Kovačića...Nemušta obrazloženja komisije, uvredljiva za autore i dela koja se njima isključuju iz nastave, uzrujala su mnoge, a članove Nacionalnog prosvetnog saveta je burna reakcija svekolike javnosti navela da promene stav i hitro reaguju te izglade stvar. Međutim, argumenti na koje se članovi sporne komisije pozivaju skreću nam pažnju na druge, realne probleme: na premali fond časova srpskog jezika i književnosti, te na manjkavosti postupka donošenja nastavnih programa. Desanka će se vratiti u program, ali problemi ostaju.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Šarčević: Odluka da se izbaci Desanka Maksimović je bruka za Nacionalni prosvetni savet

Izvor: Luftika.rs, 10.Jun.2020, 11:54

Bura oko izbacivanja dela Desanke Maksimović iz školskog programa gimnazijalaca, pa njegovog vraćanja ne jenjava.. Plan i program nastave i učenja opšteobrazovnih predmeta u preduniverzitetskom obrazovanju, po pribavljenom mišljenju Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS), donosi ministar prosvete.. Da...

Nastavak na Luftika.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.