Izvor: B92, 10.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komemoracija za Srbe i Bošnjake

Srebrenica -- SO Srebrenica prvi put je održala komemoraciju za nastradale i Srbe i Bošnjake na tom području. Del Ponteova u Sarajevu.

Komemorativna sednica održana je povodom stradanja Srba u srebreničkim selima na Petrovdan 1992. godine i stradanja Bošnjaka u julu 1995. godine.

Načelnik Srebrenice Abdurahman Malkić rekao je, obraćajući se odbornicima, da se "prošlost ne može promeniti, ali da bi se živelo u miru i toleranciji Srebrenicu treba graditi i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razvijati kao zajednicu socijalne sigurnosti, solidarnih i poslovnih građana koji imaju osećaj da pripadaju toj zajednici, ma koliko teško breme ona bila".

"Srebrenica ne može biti bilo čiji ekskluzivitet, ona mora biti i jeste dovoljno široka za sve koji žele život u međusobnom uvažavanju", kazao je Malkić.

U Srebrenici se održava kulturno-sportska manifestacija "Petrovdanski dani" povodom stradanja Srba u srebreničkim selima na Petrovdan 1992. godine.

U Memorijalnom centru Potočari 11. jula obeležava se 12-godišnjica stradanja srebreničkih Bošnjaka u julu 1995. godine.

Žene u crnom obeležile godišnjicu zločina u Srebrenici

Nevladina organizacije "Žene u crnom" obeležilo je večeras na Trgu Republike u Beogradu 12. godišnjicu od zločina u Srebrenici.

Okupljeni su nosili plakate sa natpisima "Da ne zaboravimo Genocid u Srebrenici", "Za sve žrtve rata", a natpis "Nikad više" bio je ispisan na više stranih jezika.

Tokom skupa, oko 60 aktivista i simpatizera te organizacije, zapalilo je sveće u pomen žrtvama tog zločina i delilo letke prolaznicima u kojima se podseća na dešavanja od pre 12 godina u Srebrenici.

Skup je prošao bez incidenta. Okupljene je obezbedjivala policija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.