Održana komemoracija u Blajburgu

Izvor: B92, 11.Maj.2013, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održana komemoracija u Blajburgu

Zagreb -- Na Blajburškom polju u Austriji, na mestu gde su se 15. maja 1945. poražene kvislinške snage predale partizanima danas je održana komemoracija.

Pomen je održan za žrtfve iz redova ustaša i domobrana koji su stradali u mesecima nakon Drugog svetskog rata.

Prošle godine je hrvatski sabor otkazao pokroviteljstvo manifestacije, dok je ove godine otkazao i finansijska sredstva u iznosu od pola miliona kuna (oko 66.000 evra).

Pokroviteljstvo su preuzele >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pojedine županije i gradovi iz Hrvatske i BiH, kao i emigrantske organizacije, a broj učesnika bio je manji nego ranijih godina.

Virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić izjavio je da "ideološki potomci zločinaca s kraja Drugog svetskog rata koji su krivi za Bleiburg i križni put i danas pokušavaju prekrojiti istoriju, sakriti svoje zločine i ismejati žrtve", rekao je Tolušić, dodajući da se to radi i s Blajburgom i s ratom 90-ih. "Ista ekipa, isti potpis", rekao je Tolušić.

U svojoj propovedi nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić naglasio je da je "Blajburg mesto najvećeg stradanja u istoriji hrvatskog naroda", povezujući stradanja u prošlom sa stradanjima u ovom zadnjem ratu.

Josef Lobnig, potpredsednik pokrajinskog parlamenta u Klagenfurtu, najavio je osnivanje tima za istraživanje ratnih zločina na području Austrije za vreme Drugog svjetskog rata, očekujući pomoć i saradnju Hrvatske i Slovenije s Austrijom.

Mediji su preneli izjavu predstavnika austrijske policije da se ove godina kod Blajburga skupilo oko 6.000 ljudi, dok ih je lane bilo 8.000.

Pripadnici poraženih nemačkih i kvislinških formacija, od kojih najviše ustaša i domobrana, ali i četnika, belogardejaca i drugih, pokušali su se probiti u Austriju i predati Britancima, zbog čega su se borili sedam dana nakon potpisane kapitulacije Nemačke.

Po toj kapitulaciji trebali su se predati i ostala jedinice pod njihovom kontrolom. Nakon predaje 15. maja 1945. deo zarobljenika pobijen je prilikom sprovodjenja do Srbije (križni put), a likvidirale su ih OZNA i KNOJ Hrvatske i Slovenije.

Broj žrtava do danas nije tačno utvrdjen, a kreće se od desetak hiljada do pola miliona.

Na samom Blajburškom polju stradalo je nekoliko desetina ustaša koji su se pokušali probiti iz obruča.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Održana komemoracija za žrtve Blajburga

Izvor: Press, 11.Maj.2013

Lane je hrvatski sabor otkazao pokroviteljstvo manifestacije, dok je ove godine otkazao i finansijska sredstva u iznosu od pola miliona kuna (oko 66.000 evra).. Pokroviteljstvo su preuzele pojedine županije i gradovi iz Hrvatske i BiH, kao i emigrantske organizacije, a broj učesnika bio je manji...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.