Izvor: B92, 12.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kome predati izveštaj

Beograd -- Političke partije nemaju kome da dostave finansijske izveštaje za prošlu godinu jer Skupština nije konstituisana.

Dok pregovori o vladi tapkaju u mestu i još nije dogovoreno kada će biti nastavljena konstitutivna sednica republičkog parlamenta, finansijski problemi se u državi nagomilavaju. Naime, političke partije nemaju kome da dostave finansijske izveštaje za prošlu godinu, jer ne postoji ni parlamentarni odbor za finansije.

Aktuelna situacija, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << problemi u formiranju vlade i konstituisanju Skupštine, počela je da stvara nove probleme. Pored problema sa privremenim finansiranjem države, otvorio se i novi - završni račun stranaka za prošlu godinu.

Lider socijalista Ivica Dačić kaže da i ovaj problem mogu da reše jedino predsednik DS-a Boris Tadić i lider DSS-a Vojislav Koštunica.

"Lopta je u rukama Tadića i Koštunice, ali sportskim terminima rečeno, vreme je za napad prošlo i sada lopta mora da dođe u ruke suprotnog tabora", kaže on.

Inače, obavezu stranaka da podnesu završne račune propisuje Zakon o finansiranju političkih partija.

Tomislav Nikolić, iz SRS-a, kaže da je ta stranka spremila završni račun, a da je to što nemaju kome da predaju manje bitno.

On kaže da je bitno to što nema parlamenta niti zasedanja Skupštine i vlade. "Nemamo sudsku vlast formiranu, samo svaki dan slušamo da li su Koštunica i Tadić danas rekli da će biti vlade", kaže Nikolić.

Nemanja Nenadić, iz antikorupcijske organizacije Transparentnost Srbija, kaže da sve stranke vrlo dobro znaju adresu na koju treba da podnesu svoj završni račun.

On kaže da nije potrebno da bilo ko poziva stranke da dostave izveštaje jer je to zakonska obaveza, a da se izveštaji podnose Odboru za finansije.

"Izvesno je da će taj odbor postojati i u novom sazivu Skupštine, bez obzira na to kada će ona biti konstituisana do kraja, a kada bude formiran, on će dalje odlučivati o tim izveštajima", kaže Nenadić.

"Kada govorimo o roku, 15. april nije rok koji je naveden u zakonima, to je rok koji je ranijih godina, u nedostaku zakona, određivao Odbor za finansije", kaže on.

Inače, predstavnici svih parlamentarnih stranaka sa kojima su razgovarali novinari B92 rekli su da imaju spremne završne izveštaje i da će ih predati u pisarnici Skupštine.

Na pitanje šta će dalje sa tim izveštajima biti, svi su rekli isto - čekaće konstituisanje Skupštine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.