Izvor: B92, 11.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kome podneti izveštaje partija

Beograd -- Samim tim što pregovori o vladi tapkaju u mestu, napretka nema ni kada je reč o nastavku konstitutivne sednice parlamenta.

Zbog toga što taj posao oko formiranja vlade nije završen, pa nema ni skupštinskog odbora za finansije, političke partije nemaju kome da dostave ni finansijske izveštaje za prošlu godinu. Predsedavajući Odboru za finansije iz prethodnog skupštinskog saziva, Rade Obradović, objašnjava za B92 da obavezu stranaka da podnesu završne račune >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << propisuje Zakon o finansiranju političkih partija.

Obradović kaže da je zbog nepreciznosti zakona Odbor odredio 15. april kao poslednji rok da se to učini.

"U ovom trenutku, skupštinski odbori još uvek nisu konstituisani, nema odgovarajućih zaključaka, tako da stranke, u stvari, imaju obavezu da dostave te izveštaje do kraja tekuće godine", kaže on.

"Ustavni zakon, inače, predviđa da se formira nezavisna državna revizija, i to će biti urađeno odmah nakon formiranja republičke vlade", kaže on.

"Nakon toga će državna revizija da preuzme, kao nezavisno telo, kontrolu izveštaja za finansiranje političkih stranaka, i to će ubuduće raditi nezavisno telo van Skupštine Srbije", kaže on.

Dok do toga ne dođe, na predstavnicima političkih partija je da političkim dogovorom o formiranju vlade i parlamenta omoguće da javnost, između ostalog, bude upoznata i sa tim sa koliko su novca stranke raspolagale u 2006. godini, kolika im je imovina, i da li su primali donacije vrednije od 6.000 dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.