Izvor: Blic, 11.Mar.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kome idu pare od oružja

Kome idu pare od oružja

Zoran Damjanović, direktor firme 'Jugoimportmont', uhapšen je nakon saslušanja u podgoričkoj policiji zbog sumnje da je umešan u aferu oko zaplenjenog kamiona punog oružja. U kamionu zaustavljenom kod Bioča pronađeno je 14 tona oružja - više od hiljadu pušaka sa okvirima i municijom, kao i sto mitraljeza. Sa nekih sanduka nisu ni skinuta obeležja Vojske SCG koja i dalje taji krajnje odredište naoružanja.

General Ninosalav Krstić >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << iz Foruma za bezbednost upozorava da ovakve transakcije traju već više od godinu dana i da je to način na koji se vojna imovina izvlači iz Srbije. Njega pre svega zanima koliko novca je uplaćeno na račun vojske od prodaje tog naoružanja i da li je uopšte uplaćeno bilo šta, te za šta je ona taj novac upotrebila. Što se vojske tiče, ubeđen je da je stvar čista. Vojska je samo, smatra, izvršavala naređenje da se to naoružanje izveze iz magacina i gde i kome da se utovari. Ali veoma ga zanima zašto je Ministarstvo odbrane zaključilo ugovor sa 'Jugoimportmontom', ekspoziturom iz Podgorice, a ne njenom glavnom kancelarijom iz Beograda 'Jugoiportom'.

- Ako je posao čist, zašto nije izvršen preko SDPR iz Beograda? Oni bi to avionom mogli iz Beograda da prebace u inostranstvo. Osim toga, Zakonom o sprovođenju ustavne povelje zabranjena je prodaja vojne pokretne imovine, pa i naoružanja, sve do donošenja zakona o vojnoj imovini. Zakon je prekršilo Ministarstvo odbrane, odnosno osoba koja je potpisala prodaju tog naoružanja - tvrdi Krstić.

Šverc ili greška administracije

U Ministarstvu odbrane i dalje tvrde da je reč o sasvim legalnom izvozu naoružanja i da je u pitanju samo 'administrativna greška'. Pukovnik Branko Đedović, pomoćnik ministra odbrane, kaže da će policija razjasniti zbog čega je došlo do papirološke greške. Vojska SCG je, objašnjava on, bila vlasnik naoružanja, a posrednik u prodaji inostranom kupcu je 'Jugoimportmont', koji je posao dobio na tenderu.

- Oni su sastavni deo, ekspozitura 'Jugoimporta'. Ne znam koja je njihova struktura prodaje i ne mogu reći u kojim su poslovnim odnosima. Zašto je naoružanje prevoženo kamionom do Podgorice, da bi odatle transportovano avionom, a ne iz Beograda, pitanje je za 'Jugoimport'. Znam samo da za čitav izvoz postoji dokumentacija i da je dozvolu za izvoz izdalo Ministarstvo za ekonomske odnose sa inostranstvom SCG. Postoje registarski brojevi i navedeno krajnje odredište u inostranstvu. Ne postoji sumnja da je naoružanje bilo namenjeno opoziciji, švercerima ili bilo kome u Crnoj Gori - navodi Đedović.

Istraga VBA

U međuvremenu, Vojnobezbednosna agencija uključila se juče u priču oko izvoza. Kako saznajemo, interesovali su se za listu naoružanja i konačnu izvoznu destinaciju.

Vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da Ministarstvo odbrane duguje odgovor na nekoliko pitanja - ko je vlasnik naoružanja, na čiji račun je novac uplaćen i zbog čega se prikriva destinacija.

- Ministarstvo odbrane ponaša se prilično komotno, s obzirom na to da se ovaj propust može iskoristiti u dnevnopolitičke svrhe neposredno pred referendum u Crnoj Gori, s pokušajem plasiranja priče o naoružavanju njene opozicije - ocenjuje Radić.

Još krivičnih prijava

Za sada nije poznato šta su policiji izjavili Zemunci Srđan Bojković (37), Marko Ursa (35) i Nebojša Vlahović (22), koji su pre četiri dana uhapšeni u mestu Bioče, kraj Podgorice, u kamionu koji je prevozio sporno oružje.

Sudija Valentina Popović je saopštila da je policija u krivičnoj prijavi navela da prateća dokumentacija o poreklu oružja i dozvole za transport nisu ispravne. U dokumentaciji su druga imena vozača i neodgovarajuće transportno sredstvo. U policiji najavljuju još krivičnih prijava, jer istražni organi proveravaju da li je još neko hteo da se 'ugradi' u ovaj posao.

Na pisti Aerodroma 'Golubovci' prekjuče je bio ruski avion koji je trebalo da preveze oružje za Bliski istok ili još dalje do Tanzanije. Tovar od 14 tona oružja nije trebalo, kako je juče saopšteno, da uđe u vojnu kasarnu u Golubovcima, nego direktno na pistu i u avion. Kamion sa 14 tona oružja natovaren je u Vojnoj pošti 8080-18 u Kneževcu, kod Beograda, po papirima trebalo je da stigne u kasarnu 'Golubovci'. Tanja Nikolić-Đaković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.