Kombinacija lekova najbolje snižava temperaturu kod dece

Izvor: Blic, 04.Sep.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kombinacija lekova najbolje snižava temperaturu kod dece

Optimalan način da se snizi povišena temperatura kod dece je da se počne sa "ibuprofenom", a potom da se eventualno kombinuju "paracetamol" i "ibuprofen", poručuju britanski stručnjaci sa Bristolskog univerziteta.



Oni su procenili trajanje povišene temperature kod 146 dece, starosti od šest meseci do šest godina, među kojima je metodom slučajnog uzorka jedna grupa određena da uzima "ibuprofen", druga "paracetamol", a treća kombinaciju ova dva leka, izveštava >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Rojters.

U prva četiri časa terapije, kombinacija lekova skratila je trajanje povišene temperature za oko 55 minuta u odnosu na "paracetamol", dok je dejstvo samo "ibuprofena" bilo isto kao i dejstvo kombinacije lekova.

Tokom 24 časa, kombinacija lekova je skratila trajanje povišene temperature za 4,4 časa u odnosu na "paracetamol" i za 2,5 časova u odnosu na "ibuprofen".

Neželjeni uzgredni simptomi su bili otprilike isti kod sva tri načina spuštanja temperature, naglašavaju britanski stručnjaci.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.