Komandant Kfor-a: Misija je uslovljena okolnostima, ne kalendarom

Izvor: B92, 19.Apr.2023, 23:41

Komandant Kfor-a: "Misija je uslovljena okolnostima, ne kalendarom"

Komandant KFOR-a, general Anđelo Ristuča, izjavio je danas u Briselu da je ta misija uslovljena ''okolnostima, a ne kalendarom''.

On ističe da će KFOR nastaviti da obezbeđuje potreban bezbednosni okvir za dijalog Beograda i Prištine uz posredstvo EU.

On je nakon razgovora sa zamenikom generalnog sekretara NATO Mirčeom Džoanom i ambasadorima zemalja članica Alijanse, izjavio da su oni ponovili poruke podrške misiji KFOR-a, kao i da su svesni važne uloge koju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << misija igra za budućnost KiM i regionalnu stabilnost.

''Kroz svakodnevnu primenu svog mandata, naša misija je najopipljivija demonstracija dugoročne posvećenosti Alijanse, koja traje više od 20 godina, da obezbedi bezbednost na Kosovu i stabilnost širom Zapadnog Balkana'', rekao je Ristuča i dodao da je KFOR ''faktor kojem se veruje''.

On je istakao da će KFOR nastaviti da blisko sarađuje sa EU, kao i da će nastaviti sa obezbeđivanjem potrebnog bezbednosnog okvira za dijalog između Beograda i Prištine uz posredstvo EU.

''Pozdravljamo dijalog za normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova. Ključno je da obe strane implementiraju svoje obaveze u potpunosti i što je pre moguće, kao i da se izbegne uništavanje napretka koji je do sada ostvaren'', rekao je Ristuča.

Komandant KFOR-a je naveo da je ta misija u potpunosti posvećena implementaciji mandata koji su joj poverile UN, kao i da će nastaviti da sarađuje sa svim relevantnim akterima u, kako je rekao, stvaranju dugotrajnog mira za buduće generacije.

''To ću činiti u punoj saradnji sa svim relevantnim akterima, sa svim mojim kolegama, uključujući EU, UN, OEBS i predstavnike institucija Kosova i njegovih bezbednosnih organizacija, kao i sa rukovodstvom srpskih oružanih snaga. KFOR će nastaviti da sprovodi svoju misiju, i u potpunosti je spreman da, u skladu sa mandatom UN, reaguje u slučaju da stabilnost, bezbednost i sloboda na KiM budu ugroženi'', zaključio je Ristuča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.