Izvor: N1 televizija, 16.Jul.2018, 18:03 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Kolutovi od luka iz rerne
Jedna od omiljenih američkih grickalica u domaćoj varijanti.
Sastojci:
– 1 velika glavica crnog luka
– 500 ml kefira (može i jogurt)
– 2 belanca
– 40 g integralnog pšeničnog brašna
– 60 g kukuruznog brašna
– 30 g prezli
– 1/2 kašičice soli
– 1/4 kašičice bibera
– 1/4 kašičice aleve paprike
– oko 50 ml ulja
Priprema:
Luk >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << očistiti i iseći na kolutove. Kolutove razdvojiti u prstenove. Staviti ih u činiju i preliti kefirom tako da luk bude bar delimično potopljen. Ostaviti da stoji 4-5 sati ili preko noći.
Uključiti rernu na 220 °C. Veliki pleh od rerne obložiti papirom za pečenje (nije neophodno) i malo poprskati uljem. U jednoj činijici viljuškom umutiti belanca da samo malo zapene. U drugoj, široj, a plićoj činiji izmešati obe vrste brašna, prezle, so, biber i alevu papriku. Prstenove luka vaditi iz kefira, malo ocediti, umakati u belanca, pa u smesu od brašna tako da se oblože sa svih strana. Ređati ih na pripremljeni pleh i nastavite dok ne potrošite sav luk. Poređan luk poprskati sa uljem i peći u zagrejanoj rerni oko 15 minuta.
Nakon tog vremena izvaditi pleh, kolutove luka okrenite i pecite još 5-10 minuta. Vreme pečenja prilagodite svojoj rerni. Služiti čim se malo prohladi, tada su najukusniji.
Možete napraviti sos od kisele pavlake, kojoj dodajte malo domaćeg kečapa ili paradajz sosa, so i biber.