Kolumbija: Nasilni protesti širom zemlje, uhapšeno 40 ljudi

Izvor: B92, 29.Apr.2021, 11:45

Kolumbija: Nasilni protesti širom zemlje, uhapšeno 40 ljudi

Bogota -- Na hiljade demonstranata su se odazvali pozivima najvećih kolumbijskih sindikata da izadju na ulice u sredu uveče.

Oni protestuju protiv "kontroverznog predloga za reforme o porezu", preneo je Rojters.

Uhapšeno je 40 ljudi za vandalizam, saopštila je vlada, a 42 policajca su povređena.

Policija u većim gradovima je iskoristila suzavac, a u Bogoti je povredjena 31 osoba, uključujući policiju i civile, saopštili su iz gradonačelnikove kancelarije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
U gradu Kali je izašla vojska na ulice, a nekoliko autobusa je zapaljeno.

Lideri sindikata su rekli da će se danas nastaviti protesti i najavili još protesta za 19. maj. "Tražimo od predsednika Dukea da povuče reformu o porezu", rekao je Fransisko Maltes, predsednik Centralnog sindikata radnika.

Prema predloženoj reformi, vlada treba da poveća poreze za pojedince i firme i da ukine izuzetke, što bi trebalo da poveća poreze za šest milijardi dolara, ekvivalentnih dva odsto BDP-a.

Duke je rekao da razume mirne proteste, ali se umesto toga dogodio "kriminalni vandalizam".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.