„Kolos”  u Dunavskom rukavcu

Izvor: Politika, 20.Sep.2013, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Kolos” u Dunavskom rukavcu

Čuveni splav odšlepovan sa mesta kraj Brankovog mosta, posle dve godine pokušaja gradskih vlasti da ga odatle ukloni i sad je između hotela „Jugoslavija” i Ušća

Od „Kolosa” sa Rodosa još postoje makar stopala, dok od „Kolosa” kod Brankovog mosta nije ostalo ništa osim brazde u Savi koja se brzo izravnala. Jedan od simbola beogradskog noćnog života u poslednjoj deceniji prošlog veka, taj splav juče je konačno otegljen sa svoje lokacije, posle dve godine pokušaja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << gradskih vlasti da ga odatle uklone. „Kolos” je odšlepovan u Dunavski rukavac, između hotela „Jugoslavija” i Ušća, gde će ostati do daljeg.

Zamalo da dugo pripremana operacija ni juče ne bude izvedena jer se u poslednjem trenutku ispostavilo da nedostaje rešenje Lučke kapetanije za premeštanje splava. Ono se moralo pribaviti pre nego što sunce počne da zalazi, jer po mraku bi bilo previše rizično provlačiti grdosiju od 700 tona i na dva sprata ispod Brankovog mosta, koji je splav, kad je dospeo ispod njega, gotovo dodirivao krovom. Nije se smelo čekati do ponedeljka jer vodostaj već danima raste po pet centimetara dnevno, pa bi akcija bila potpuno nemoguća. Možda se ništa ne bi moglo uraditi ni u narednih nekoliko meseci, jer sledi jesenja sezona velikih voda. Između 14 i 15 časova rešenje Lučke kapetanije je ipak stiglo i tegljač za koji je „Kolos” bio prikačen turirao je motore.

– Jedna od ideja je bila i da se „Kolos” preseli na 21. kilometar Save, ali smo od toga odustali upravo zbog njegove visine. Morali bismo da ga demontiramo da bi mogao da prođe ispod Starog železničkog mosta. Proračunali smo da će ispod Brankovog moći da se provuče i ovakav kakav jeste. Za šlepovanje je angažovan masivni tegljač, a dva vojna remorkera su njima manevrisala u rukavcu kako bi ga ukotvila. Tamo će ostati dok grad ne raspiše konkurs za dodelu lokacija splavovima. Još nisam siguran ko će ga u međuvremenu čuvati, mi ili obezbeđenje „Kolosa” – kaže Miloš Milovanović, direktor „Beogradvoda”.

„Kolosu” je naloženo premeštanje zbog toga što se nalazio u zoni koja je prema gradskom planu za objekte u priobalju, donetom pre dve godine, zabranjena za splav-restorane. Prvo rešenje vlasniku je uručeno nedugo posle usvajanja tog plana, ali se potom na njega, naizgled, zaboravilo. Prošlog oktobra je obnovljeno, ali je njegovo sprovođenje odlagano zbog pravnih komplikacija.

– Rešenje je naslovljeno na zakupca, umesto na vlasnika „Kolosa”. Takođe, ono se poziva na plan lokacija koji je u međuvremenu stavljen van snage. Vlasnik je prihvatio da sam organizuje preseljenje pod uslovom da se poštuje zakon i da mu se ispostavi novo rešenje, koje bi bilo adresirano na njega a pozivalo bi se na novi plan lokacija, u kojem je ta zona takođe zabranjena za splavove. Umesto da sprovede takav dogovor, grad je u utorak, bez obrazloženja, doneo rešenje o prinudnom uklanjanju. Dva dana kasnije su predstavnici grada u zoru obili bravu na splavu i zaposeli ga, ne dozvoljavajući gazdi ni osoblju da uđu. Sva dokumentacija je ostala unutra – navodi Vesna Josić, pravni zastupnik „Kolosa”.

Josićeva ocenjuje da je, kako kaže, grad prekršio dogovor jer je želeo da demonstrira silu. I ranije je njen stav bio da se „Kolos” uklanja kako bi se zaplašili splavari, koji su gotovo bez izuzetka bojkotovali prvu rundu gradskog konkursa na kojem je proletos trebalo da se splavovima raspodele mesta na vodi. Gazde noćnih klubova su se na bojkot odlučile uz tvrdnje da je konkurs nezakonit jer je grad razrezao naknadu za lokacije iako nju, kako su tvrdili njihovi advokati, po zakonu može da prikuplja jedino republika.

V. V.

objavljeno: 21.09.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.