Kolonija mladih grafičara u Prolom Banji

Izvor: RTS, 20.Avg.2015, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kolonija mladih grafičara u Prolom Banji

Kolonija mladih grafičara održava se po šesti put u Prolom Banji. Ove godine okupila je desetoro umetnika, među kojima po prvi put i strance. Kroz ovu svojevrsnu umetničko-eksperimentalnu komunu mladih stvaralaca do sada je prošlo oko pedesetak umetnika.
Druženje u Prolom Banji za sve učesnike Grafičke kolonije predstavlja, šansu za eksperiment,  iskazivanje ideja, i promišljanja o grafici kao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << posebnoj likovnoj disciplini.

Za Hardera, grafičkog dizajnera iz Nemačke rad sa kolegama iz Srbije, je upoznavanje sa drugačijim senzibilitetom, iskustvima i novim veštinama.
 
"Prvi put sam u Srbiji. Sviđa mi se priroda i naravno ljudi koji me okružuju. Oduševljen sam onim što radimo zajedno", kaže Ajke Harder, grafički dizajner iz Nemačke.
"Mislim divna je priroda, nekako koju god temu da smo iznedrili u stvari se svi bavimo prirodom. Eksperiment je sve to jedan, onako stvarno zanimljiv", kaže Mane Radmanović, mentor kolonije.
Ove godine, mladi grafičari iz Prolom Banje pridružili su se humanitarnom projektu, iz dobrog razloga, beogradskog Strit magazina "Lice ulice".
"Nekad štampamo knjige,nekad štampamo grafike. Imamo uvek neku temu sa kojom pokrivamo koloniju,tako da zanimljivo je. Uvek je neko novo iskustvo,  imamo tu neku svežinu mladih umetnika u nastajanju", kaže Bojana Petković, rukovodilac kolonije.
"Nadograđuju se ideje ne samo od nas već i sa strane iz društvenih nekih sredina koje imaju potrebe da se uključe u projekte koji su sada aktuelni ne samo kod nas već i u svetu", kaže Mišel Vukanović, umetnički direktor kolonije.
Kroz ovu svojevrsnu umetničku komunu mladih,do sada je prošlo oko pedesetak grafičara iza kojih je ostalo oko dve stotine radova.
rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

The Box Grafičke kolonije mladih u U10

Izvor: SEEcult.org, 21.Avg.2015, 01:25

Grafička kolonija mladih u Prolom Banji prošle godine je produkovala ručno izrađenu knjigu “The Box”, koju će predstaviti 22. avgusta u 20 sati u umetničkom prostoru U10 u Beogradu...Promenom osnovne dinamike rada, koja podrazumeva uobičajeni kustoski i umetnički angažman, aktivnost učesnika...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.