Kolone kamiona na prelazima

Izvor: RTS, 11.Dec.2019, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kolone kamiona na prelazima

Putnički promet se trenutno na svim prelazima odvija nesmetano, ali teretni saobraćaj na najfrekventnijim prelazima funkcioniše otežano zbog usporenog rada administracija susednih zemalja.
Prema najavi hrvatskih graničnih službi danas će se, zbog radova na informacionom sistemu, saobraćaj na svim prelazima ka toj zemlji odvijati usporeno, saopštila je Uprava carina.

Za sada, na prelazu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Batrovci u putničkom prometu nema nikakvih zastoja, dok je kolona kamiona duga oko četiri kilometra. Tokom protekle noći iz zemlje je izašlo 215 kamiona, a prema izjavama vozača, na izlaz se čeka do pet sati.
Sa sličnom situacijom suočavaju se i vozači kamiona na prelazu Vatin, na granici sa Rumunijom. Na tom prelazu je kolona teretnih vozila, sa jučerašnjih deset, svedena na oko pola kilometra. Međutim, zbog povremenih obustava u radu rumunskih pograničnih organa čekanja su višečasovna.
Od ponoći pa do četiri časa na ovom prelazu nijedan kamion nije istupio iz zemlje. U narednih dva sata iz zemlje je uspelo da izađe 40 kamiona, a onda je od šest časova ponovo došlo do potpune obustave u radu pograničnih organa naših suseda.

Iako je kapacitet prelaza Horgoš-Reske znatno veći, iz zemlje je tokom noći izašlo svega 220 kamiona, tako da se potpuna normalizacija stanja očekuje tek u naredna 24 časa, pod uslovom da se ova dinamika u radu mađarskih pograničnih organa nastavi ili poboljša.
Stanje na svim teretnim terminalima dodatno komplikuje i činjenica da je u ovo doba godine broj kamiona uobičajno veći nego inače, jer prevoznici nastoje da do kraja 2019. iskoriste svoje dozvole za tekuću godinu.
Zbog čestih zastoja na velikim prelazima na severu zemlje, na inicijativu Uprave carina Srbije, 12. decembra 2019. godine na prelazu Horgoš će se susresti visoke delegacije carinskih administracija Srbije i Mađarske koje će tokom sastanka razmotriti mogućnosti za uvođenje mera kojima bi se što pre olakšao promet preko granice tokom predstojećih prazničnih dana.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.