Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Maj.2021, 19:09

Koliku inflaciju u Srbiji očekuju privrednici i bankari?

Kratkoročna i srednjoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede u Srbiji kreću se u granicama ciljanog koridora Narodne banke Srbije od 3,0 procenta plus/minus 1,5 posto, pokazuju rezultati aprilske ankete NBS.

Predviđanja bankara i privrednika o nivou inflacije za godinu dana unapred ostala su stabilna, blizu 2,0 procenta.

Bankari očekuju u aprilu 2022. godine inflaciju od 2,1 posto, dok privrednici za isti period predviđaju nešto nižu stopu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od 1,9 procenata.

Kada je reč o srednjoročnim inflacionim očekivanjima, za april 2023. i 2024. godine, ona se kod finansijskog sektora kreću u rasponu 2,4 do2,7 odsto.

Kod privrednika su i u ovom slučaju očekivanja nešto niža i iznose 1,9 posto za april 2023, odnosno 1,8 odsto za april 2024. godine.

Usidrenost inflacionih očekivanja privrednika i finansijskog sektora doprinosi povećanju efikasnosti monetarne politike u održavanju niske, stabilne i predvidive inflacije u srednjem roku, što je jedan od neophodnih preduslova održivog privrednog rasta, ističu iz Narodne banke Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Koliku inflaciju u Srbiji očekuju bankari i privrednici?

Izvor: Kamatica.com, 21.Maj.2021, 16:31

Kratkoročna i srednjoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede u Srbiji kreću se u granicama cilja Narodne banke Srbije (NBS) od 3,0 odsto plus/minus 1,5 procentni poen, pokazuju rezultati aprilske ankete NBS..

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.