Koliko zanata zna jedan brodomodelar

Izvor: RTS, 07.Okt.2019, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko zanata zna jedan brodomodelar

Svet može da se obiđe i da se ne izlazi iz sopstvene sobe. U tome je uspeo Zlatko Pajić, brodomodelar iz Smedereva, koji je za skoro tri decenije izradio više od 50 maketa brodova, a na taj način je uspeo da nauči mnogo o istoriji i kulturi naroda, odakle potiču brodovi.
Zlatko Pajić, je rođen pored Dunava. Otac mu je bio u mornarici i zato ne čudi odakle ljubav prema brodovima. Umesto avijatičara, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << postao je brodomodelar, a njegovi ručno rađeni modeli istorijskih jedrenjaka krase mnogobrojne kolekcije zaljubljenika u brodove. Za svaki mu je trebalo prosečno od šest meseci do godinu dana.

"Brodomodelarstvo je jedan divan hobi koji spaja ljude i koji omogućava da upoznajete neke divne ljude i da menjate divna iskustva i što je najlepše, da pobegnete od stvarnosti, kada radite brod, vi niste na tom mestu, vi ste negde u svom svetu", navodi brodomodelar Zlatko Pajić. 
Za brodomodelara, pored mnogih, najvažnija veština je i strpljenje. Pajić kaže da brodomodelari rade nekoliko zanata, i da je osim posvećenosti, za ovaj posao neophodno mnogo ljubavi.
"Za bavljenje brodomodelarstvom treba 17 zanata. Drvodeljstvo, treba da poznajete duborez, snalazimo se sa tim šivenjem jedara, sam postupak šivenja jedara se sastoji od pet radnji. Morate da znate pomalo i da kujete, ne baš kao kovači, ali kujemo sitne delove za brod", objašnjava Zlatko Pajić.

Da bi se napravila dobra maketa, mora da se poznaje čitava istorija broda. Kako kaže Zlatko, za svaki brod je sproveo detaljna istraživanja. Malo poznata činjenica je da istorija brodogradnje u Smederevu seže u 16. vek.
Brodogradilište "Dubravica" pominje se prvi put 1521. godine, kada su u njemu napravljeni brodovi na vesla, koji su bili opremljeni i oružjem. Takođe, tu pravljeni brodovi za poslednji pohod Sulejmana Veličanstvenog.
"U Smederevu u brodogradilištu naprave 85 brodova za godinu dana. Sada da nam daju da ih napravimo 85 za godinu, ne bi mogli. Inače, mera ide; jednu "Triremu" je majstor sa šestoricom pomoćnika pravio 2 godine, e sad izračunajte koliko je bilo majstora u Smederevu koji su ih napravili 85 za godinu dana, Savršeno brodogradilište!", kaže Zlatko Pajić.
Zlatkovi brodovi, našli su se na mnogobrojnim izložbama, a prema njegovoj maketi, izgradiće se srpska šajka u prirodnoj veličini. Nakon ovog projekta, sledi novi, koji mu je izuzetno važan.
"Imate recimo i neke ciljeve, što hoćete da ostvarite. Bio sam prošle godine u manastiru Sopoćani i video sam da imaju jedan drveni jedrenjak i ja sam onda igumanu obećao da ću ja njima napraviti brod. To je brod kojim je Sveti Sava otišao na Svetu Goru. I onda oni pitaju - jao, pa jel znaš Zlatko kako to izgleda, ja kažem znam, napraviću ga. Eto to je recimo moj sledeći zadatak, da njima napravim i poklonim taj brod, da ostane neki trag i njima, kako se nekad plovilo", navodi Zlatko Pajić.
Za izgradnju maketa, potrebno je vreme. Zlatko se nada, da će uspeti da ga odvoji i za jedan od najlepših i najtežih modela za pravljenje - Vikinški Draka, koji je san mnogim brodomodelarima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.