Koliko puta dnevno hranite vašeg ljubimca?

Izvor: B92, 17.Jan.2014, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko puta dnevno hranite vašeg ljubimca?

Rezultati naše ankete pokazali su da najveći broj vas dva puta dnevno hrani svoje ljubimce. Ukoliko imate nedoumice u vezi sa brojem obroka koje zaslužuju vaši miljenici, pročitajte savete naše veterinarke Tanja Stevanović.

Kada je o hranjenju pasa reč, broj obroka zavisi od uzrasta i rase. Pravilo je svakako da psi treba da budu uobročeni.

Kod štenaca se broj obroka smanjuje kako štenci rastu(od 5-6 obroka dnevno kada prestanu da sisaju, više od 3-4 obroka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u uzrastu od dva do četiri meseca, 2 obroka u uzrastu od četiri do šest meseci starosti).

Kada su psi odrasli broj obroka se može zadržati na dva obroka.

Psi koji imaju određene zdravstvene probleme, naročito one vezane za organe za varenje, trebalo bi hraniti prema preporuci veterinara. Primera radi, može biti preporučen veći broj manjih obroka u toku dana.

Mačke se mogu hraniti na dva načina. One takođe mogu biti uobročene ili se mogu hraniti “ad libidum” (koliko žele, same određuju vreme kada uzimaju hranu).

Sitni glodari i kunići se hrane vrstom hrane koja je odgovarajuća za vrstu (granulirana hrana, sveži zeleniš, seno, voće...).

Ono što je zajedničko za obe vrste jeste to da sena i vode moraju imati uvek u dovoljnoj količini, dok voće treba ograničavati, kao i količinu peletirane hrane. Kada je u pitanju svež zeleniš, Trebalo bi da budete oprezni sa davanjem svežeg zeleniša, naročito kod novih vrsta zeleniša koje treba da uvodite postepeno u ishranu, i to u manjim količinama.

Foto: scottchan / FreeDigitalPhotos.net

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.