Izvor: N1 televizija, 14.Avg.2017, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko koštaju kompleti udžbenika za novu školsku godinu

U sledeće dve nedelje, roditelji đaka imaju zadatak da im obezbede udžbenike za novu školsku godinu. I mnogi su na mukama - naročito oni koji u školama imaju dvoje ili više dece. Kompleti su za mnoge od njih preskupi, pa se okreću takozvanim uličnim trgovcima.

Izvor: N1

Vrata škola još nisu otvorena, ali roditeljski novčanici jesu. Jelena Aćimović je majka prvaka i petaka, oba kompleta novih knjiga za nju su, kaže, preskupa.

"Za prvi razred oko >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << 8.500 dinara, a za peti oko 14.000 dainara. Što znači preko 22.000 dinara i to je mnogo. Kupiću polovne knjige, za neke knjige sam se snašla tako što sam dobila od prijatelja čija su deca u starijim razredima ostale ću kupiti polovne", kaže ona.

Cene novih knjiga se kreću od 350 do 900 dinara po udžbeniku, a izdavači visoke cene pravdaju kvalitetom, autorskim timovima i troškovima sirovina.

"Papir je uvozni papir, u Srbiji nažalost nemate proizvođača papira, i ako to uzmete u obzir da je to cena papira ista i u Srbiji i u Hrvatskoj i u Sloveniji, a da udžbenik u Srbiji, prosečna cena je 5-6 evra, u Hrvatskoj je 14, u Sloveniji 20 evra. Veliki deo troškova je gotovo isti tako da vi ne možete da idete preko onoga što je normalno, ali ni ispod", objašnjava direktorka izdavačke kuće "Klett" Gordana Knežević Orlić.

A prosečna plata u Srbiji je ispod one u Hrvatskoj i Sloveniji, pa se mnogi roditelji odlučuju za polovne knjige kod uličnih prodavaca. I sve uz dozvolu grada - makar u prestonici.

"Definitivno 50, 60 odsto povoljniji smo nego knjižare. Manji razredi i za 200 po komodu. Imamo i veliki izbor radnih listova, trudimo se da otkupljujemo najbolje očuvane radne sveske koje nisu popunjene hemiskom, nisu ocenjivane, to što je pisano, pisano je grafitnom da bi bilo upotrebljivo", kažu ulični prodavci.

Knjige je moguće i menjati po sistemu dve za jednu ili prodati nepotrebne i doplatiti za potrebne.

Uz kupovinu polovnih knjiga dobićete i fiskalni račun i tako uštedeti i do 50 odsto. Polovne knjige možete da naručite i preko interneta i da vam one stignu na kućnu adresu.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.