Koliko košta zimnica

Izvor: RTS, 30.Avg.2019, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko košta zimnica

Kraj leta - vreme je za spremanje zimnice ili, barem, za razmišljanje o njoj. A da li se trud uložen u pripremu domaće zimnice isplati, i kakve su cene na pijacama u Pirotu, Čačku i Užicu, istraživali su naši dopisnici.
Kada je hrana u pitanju, za Piroćance - dileme nema - kažu da neće odustati od tradicije spremanja zimnice. Zato ovih dana obilaze zelenu pijacu u potrazi za kvalitetnim voćem >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i povrćem.
 
Kupuje se paprika za ajvar.
"Sada sam kupio 200, ove smo plaćali 9 dinara." Na pitanje - da li je to skupo, odgovara:
"Pa onako, vidim da je kvalitetna paprika, krupna."
"Možda se ne isplati, ali mi smo Piroćanci navikli da spremamo. Nama je ukusnije da spremamo ono što volimo."
"Šest hiljada sam dala, 7 dinara komad. Biće preko 30 tegli. Ne žalim ni trud ni novac."
I na drugom kraju Srbije, u Čačku, cene na pijacama, slične kao u Pirotu. Kilogram kornišona košta od 50-130 dinara, paradajz 60-110,  a crvena paprika od 80-130 dinara kilogram. Na užičkoj pijaci, takođe, bogata ponuda voća i povrća koje domaćice uveliko kupuju i već pretaču u tegle.
Na pitanje da li je isplativije ostaviti zimnicu ili kupiti gotovu, sugrađanka odgovara: "Jeftinije je malo se zamučiti pa spremiti. Znaš šta si spremio i znaš šta si pojeo."
"Trenutno se paradajz najviše ostavlja. Mogu da vam kažem, povoljna je cena."
Praktični Piroćanci su za svaki slučaj napravili računicu. Ako se za 10 kilograma šljiva izdvoji 400 dinara i još 100-tinak za šećer, uz malo uloženog truda, dobićete 10-tak tegli pravog domaćeg pekmeza, a kvalitet po toj ceni se ne može naći u trgovinama. Ipak, i oni koji iz nekog razloga neće spremati zimnicu ne moraju da brinu: industrijski poluprženi ajvar mogu kupiti po ceni od 130-250 dinara, ili domaći - za koji bi trebalo da izdvoje 500-600 dinara za teglu. Sve je stvar izbora.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.