Koliko košta sud, a koliko notar?

Izvor: B92, 22.Okt.2014, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko košta sud, a koliko notar?

Advokatska komora Srbije objavila je uporedni cenovnik notarskih usluga koje su do sada obavljali sudovi, a koje treba da pređu u nadležnost notara.

Prema prikazanim cenama, svaka usluga koju će pružati javni beležnici biće neuporedivo skuplja od onih koje su do sada obavljane u sudovima.

Navedeno je da će overa ugovora na terenu Javnog beležnika koštati 1.500 dinara po satu, a za usluge van radnog vremena cena će iznositi 3.000 dinara, dok su to sudski službenici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << radili za 460 dinara.

Takođe, prikazane su velike razlike u cenama za overu punomoćja i overu izjave, sud je to naplaćivao po cenama od 560 i 230 dinara, dok će Javni beležnici za iste poslove prihodovati 4.500, odnosno 1.500 dinara.

Najdrastičnija promena se odnosi na takse za sve vrste ugovora gde je vrednost procenljiva, ali nije izražena ili je neprocenljiva. U sudu je to koštalo 3.870 dinara, dok će građani za overu kod Javnog beležnika morati da izdvoje 15.000 dinara.

Advokati su objavili i da će overu Ugovora o poklonu i overu Ugovora o kupoprodaji nepokretnosti Javni beležnici naplaćivati 50%, odnosno 40% od tarife za kupoprodaju nepokretnosti.

Ko je lobirao da se formiranjem nove profesije, notara, uzme veliki kolač iz državne kase, upitao je Dragoljub Đorđević u emisiji "Kažiprst" na TVB92 poručivši da se advokatura probudila.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.