Koliko košta student (5): Bitka za karijeru

Izvor: Vesti-online.com, 10.Nov.2011, 09:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko košta student (5): Bitka za karijeru

Nemački univerziteti su zatečeni pravom navalom studenata. Činjenica da danas polovina u jednoj generaciji srednjoškolaca želi da studira, da je ukinuta vojna obaveza i skraćeno gimnazijsko školovanje u mnogim nemačkim pokrajinama uticali su da još prošle godine bude zabeležen rekord od 2,2 miliona studenata, a ove godine će ih biti znatno više, piše nemački "Špigl".

Mnogi fakulteti u Nemačkoj pucaju po šavovima, posebno oni na zapadu zemlje. Prepune sale, zakrčeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << seminari, razgrabljene knjige...

Najbolji primer je prestižni Ludvig Maksimilijan univerzitet u Minhenu, sa 49.000 studenata, koji je nedavno proglašen za najbolji univerzitet u Nemačkoj i 45. u svetu. Ovog semestra im je stigla 31.000 molbi, dvostruko više nego prošle godine. Večiti

studenti su takođe prošlost u Nemačkoj.

Raritet je jedan student medicine na univerzitetu u Kilu, koji je sada već u 108. semestru, a počeo je da studira u vreme kada je Adenauer bio kancelar i dok još nije podignut Berlinski zid. Po tadašnjim zakonima, on ne može da bude isključen sa fakulteta.

Danas je sistem postao daleko suroviji. Nije retko da student dođe do kraja školovanja i onda bude vraćen na početak jer je propustio početni praktikum ili je zaboravio da se prijavi ili odjavi sa nekog predmeta.

U Hamburgu već 35 godina postoji telefon za brigu o studentskim dušama, koji zazvoni u proseku 170 puta mesečno. Nemački studenti su pod strahovitim pritiskom, i to ne svojih roditelja ili strogih profesora, nego sopstvenih ambicija za boljim radnim mestom ili napredovanjem u karijeri. Danas roditelji u Nemačkoj ne govore ono što su prethodne generacije popovale svojoj deci, a to je da uče. Danas roditelji kažu "Dete, odmori malo!"

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.