Koliko je zapravo moćna vojska Izraela?

Izvor: B92, 09.Okt.2023, 22:51

Koliko je zapravo moćna vojska Izraela?

Celi svet očekuje brutalan izraelski napad kao odgovor na napade iz Gaze, koji su se dogodili u subotu i u kojima je do danas poginulo više od 800 ljudi.

O snažnoj osveti je u subotu, na dan napada, pričao izraelski premijer Benjamin Netanjahu. On je poručio da su napadi militanata "bez presedana".

"Ono što se danas dogodilo nikada nije viđeno u Izraelu. Snažno ćemo se osvetiti za ovaj crni dan. Izrael će doći do svakog mesta gde se Hamas skriva. Kažem ljudima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz Gaze da odmah napuste ta mesta", dodao je Netanjahu.

On je danas rekao da će odgovor njegove zemlje na upad Hamasa "promeniti Bliski istok".

Joav Galant, izraelski ministar odbrane, najavio je da Izrael pokreće "punu opsadu" Gaze, a Izrael je već angažovao 300.000 rezervista, nikada više u istoriji.

Ovogodišnja rang-lestvica vojne snage zemalja objavljena je sredinom godine. Izraelske obrambene snage su prema podacima Firepowera na 18. mestu. Ukrajina je prema na 15. mestu, dok je Iran na 17. poziciji. I Egipat (14. mesto) je bolje rangiran od Izraela.

Iako Global Firepower otkriva neke odnose snaga i pristojan je pokazatelj vojnog potencijala, generalno se ne smatra najpouzdanijim načinom rangiranja jer ne uzima sve važne parametre u obzir. Ovoj lestvici se najviše zamera što u obzir uzima brojke specifičnih naoružanja, a ne bazira se dovoljno na visokoj tehnologiji te nivou obuke i borbenog iskustva same vojske.

Pogotovo to važi za Izrael, čija snaga se vidi upravo u naprednom naoružanju, što podrazumeva sofisticirane vazdušne snage i sisteme odbrane od projektila. U zemlji postoji i obavezan vojni rok, što doprinosi velikoj i dobroj vojsci.

Global Firepower ne sagledava ni aspekt partnera, a jasno je kolike Izrael koristi ima od Sjedinjenih Američkih Država, uverljivo najjače vojne sile na svetu.

Prema ovim podacima, izraelsko vojno osoblje broji 646.000 ljudi, od čega se aktivnima smatraju 173.000. U rezervi je 465 hiljada vojnika. Kopnenu vojsku čini 200 hiljada vojnika, osoblje vojnih snaga broji 89 hiljada vojnika, a mornaricu čini oko 20 hiljada.

Staž vojnog roka traje 32 meseca za muškarce i 24 meseca za žene, nakon čega sledi višedecenijska obavezna rezerva (do 50 godina za žene i 55 za muškarce).

Ratna mornarica Izraela ima ukupno 109 brodova, dok Vazduhoplovstvo ima 656 različitih jedinica, od kojih su 323 borbena aviona. Izraelske snage imaju i 1.015 bespilotnih letelica, od kojih su borbene 350. Što se tiče kopnenih snaga, Izrael ima ukupno 21.114 jedinica. Ima 1.370 tenkova i 7.714 drugih borbenih vozila.

Smatra se da Izrael ima najbolju protivvazdušnu odbranu na svetu, posebno razvijenu za odbranu od svih vrsta raketa i projektila. Uz protivraketne sisteme Arov 3 i David's Sling, najupečatljiviji je raketni sistem Iron Dome tj. gvozdena kupola.

To je uređaj specijalizovan za rakete kratkog dometa koje imaju kratko vreme leta. Sistem detektuje rakete u radijusu od četiri do 70 kilometara, čija putanja ide ka naseljenim ili strateški važnim lokacijama.

Što se tiče proizvodnje izraelskog naoružanja, treba istaći tenk Merkava IV, koji je sličan nemačkom glavnom borbenom tenku Leopard 2 koji je postao poznat po upotrebi u Ukrajini. Reč je o tenku koji je Izrael počeo da proizvodi nakon što je njegov oklopni korpus pretrpeo velike gubitke protiv Egipta i Sirije u ratu 1973. godine, sa ciljem da smanji zavisnost od inostranih isporuka oružja.

Izraelske odbrambene snage upravljaju najvećim kontingentom F-16 van američkog vazduhoplovstva. Čuveni lovac je F-16I Sufa (Sufa na hebrejskom znači oluja sa grmljavinom).

Prva flota stigla je u Izrael 2004. godine i sadržala je niz specijalizovanih modifikacija modela F-16 Fighting Falcon, koji je svoj prvi let izveo 1976. godine. Otprilike polovina avionike Falcona zamenjena je izraelskim inovacijama, što daje avionu neke specifične prednosti.

Elbit Sistems je proizveo avionski nišan na kacigu. Avion može da leti na veoma malim visinama, čak i noću i po lošem vremenu, što mu omogućava da izbegne neprijateljski radar, a sistemi njegovog naoružanja su među najnaprednijim na svetu.

Rašireno je mišljenje da Izrael takođe poseduje nuklearno oružje. Procene izraelskih zaliha kreću se između 80 i 400 nuklearnih bojevih glava, a veruje se da zemlja poseduje sposobnost da isporuči na nekoliko načina, uključujući letelice i krstareće rakete lansirane sa podmornica.

Veruje se da Izrael ima nuklearno oružje od 1966. godine. Izrael vodi politiku namerne dvosmislenosti, nikada zvanično ne poričući ili priznajući da poseduje nuklearno oružje. Umesto toga, on godinama ponavlja da "Izrael neće biti prva zemlja koja će uvesti nuklearno oružje na Bliski istok".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.