Koliko je zaista loša čitava situacija po TSMC?

Izvor: Piplmetar.rs, 24.Jul.2023, 07:30

Koliko je zaista loša čitava situacija po TSMC?

Za rezultate poslovanja najnovijeg izveštaja koji se odnosi na drugo tromesečje 2023. godine kompanije TSMC, najvećeg svetskog proizvođača čipova, ste verovatno već čuli ili pročitali. Ako niste, nije zgoreg da ponovimo kako su brojke iznenadile mnoge analitičare tržišta u ovom delu IT industrije, obzirom na lidersku poziciju tajvanske kompanije.
Naime, prijavljeni operativni prihodi kompanije su za drugi tromesečni period tekuće godine iznosili 157 milijardi US$ što je pad od >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << 5% ukoliko poredimo isti period prošle godine, odnosno pad od 5.18 % u poređenju na prethodni mesec iz ove godine. U istom period, neto profit je pao za 23.3% u odnosu na isti period prošle godine. Prilično iznenađujuće brojke imajući u vidu da je TSMC skoro u svakoj priči oko proizvodnje i isporuke procesora za sve važnije marke u svetu IT-a. Od telefona pa do AI procesora.
TSMC nije imun na trenutno loše stanje u kome se nalazi tržište Na sajmu kompjuterske opreme održanom prošlog meseca na Tajvanu, predsednik kompanije Nvidia, izjavio je kako Nvidia traga za načinima kako da diverzifikuje lanac snabdevanja, ali je realnost takva da je i dalje u potpunoj zavisnosti od proizvodnje u pogonima TSMC kada je u pitanju njen trenutno najtraženiji proizvod – H100 AI procesor. Kako stvari trenutno stoje, tako će ostati u dogledno vreme.
Slučajno ili ne, tek MI300 seriju čipova predstavljenu od strane drugog velikog giganta na polju dizajna procesora, kompanije AMD će ove godine takođe ekskluzivno proizvoditi kompanija TSMC u svojim pogonima.

TSMC
Prilično uhodani 5 nm proces proizvodnje i unikatni CoWoS proces pakovanja čipova ostaju glavne oštrice u poslovanju tajvanske kompanije i borbe protiv konkurencije na ovom polju, a sve u cilju osvajanja novih poslova u vezi proizvodnje sve većih zahteva za AI procesorima. Međutim i pored toga, analizirajući brojke iz objavljenog finansijskog izveštaja, uloga AI čipova u poboljšanju finansijskog rezultata kompanije ima prilično ograničen uticaj.
Prema analitičkim pokazateljima objavljenog TSMC izveštaja o poslovanju, pametni telefoni učestvuju sa 33% u ukupnoj proizvodnji kompanije, dok HPC (high performance computing) proizvodi učestvuju sa 44%. Struktura proizvodnje je praktično ostala nepromenjena u odnosu na period prvog tromesečja ove godine.  
Ukoliko posmatramo ukupni obim ostvarenih prihoda i učešće u njemu po pojedinim kategorijama proizvoda, može se videti da je HPC grupa proizvoda zabeležila kvartalni pad prometa od 4 miliona US$ u odnosu na prethodno tromesečje. Prema statističkim podacima kompanije TSMC u High Performance Computing kategoriju se pored AI procesora, ubrajaju razni SoC čipovi za PC, gejming konzole i servere. Pad na ovom delu tržišta je posledica stanja na tržištu i manjoj tražnji krajnjih, pojedinačnih kupaca, prenosi mydrivers.
Uprkos svemu, TSMC je trenutni lider Prema podacima Gartnera globalna PC isporuka u drugom kvartalu tekuće godine je iznosila 59.7 miliona jedinica što je pad od 16.6% u odnosu na isti period prošle godine. Međutim, dobra vest je da je došlo do povećanja prometa od 12.9% ukoliko posmatramo prethodni tromesečni period tekuće godine, što se poklapa sa izjavom izvršnog direktora kompanije TSMC koji je nedavno rekao da su proizvođači prilično iscrpli svoje zalihe, te da su lageri robe pali na prilično nizak nivo tako da se uskoro može očekivati novi ciklus nabavke i kupovine.
Za razliku od tradicionalnog PC tržišta, mobilni telefoni ulivaju manje optimizma. Najnoviji statistički podaci pokazuju da je globalno tržište mobilnih telefona zabeležilo dodatni pad od 8% u poređenju godine za godinom, odnosno 5% na mesečnom nivou, a što je šesti uzastopni kvartal u nizu koji beleži pad vrednosti tržišta mobilnih telefona i što je još gore ne nazire se kraj takvom trendu, niti ima znakova koji najavljuju oporavak smartphone tržišta.
U međuvremenu TSMC je na svojoj konferenciji objavio da je kompanija započela i ušla u proces masovne proizvodnje N3 (3 nm) čipova. Oni će zvanično biti promovisani na tržištu izlaskom sledeće generacije Apple iPhone telefona, čiji se izlazak očekuje tokom septembra ove godine. Takav tok događaja bi mogao dodatno da poveća cenu čipova, uzimajući u obzir manju stopu prinosa ispravnih čipova prve partije novih proizvoda, a što samo povećava pritisak na troškove kompanije TSMC. To će posebno osetiti tokom druge polovine 2023. godine.
Interesantno je videti kontradikciju u kontekstu TSMC 5 nm proizvodnje i komercijalnih rezultata, obzirom da najveći kupci poput kompanija Apple i Nvidia neprekidno pritiskaju i žale se u pravcu sniženja cena TSMC čipova i da u tom pogledu više ne žele da prave ustupke tajvanskom proizvođaču. Iako proizvodnja i prodaja dobro idu, svedoci smo da bruto marža kompanije TSMC pada iz tromesečja u tromesečje.
Nije sve tako “ružičasto” kao što se na prvu čini Jedan od podataka objavljenih u najnovijem izveštaju, a koji objašnjava ovu kontradikciju jesu sve veći fiksni troškovi vezani za izgradnju novih fabrika i proizvodnih postrojenja sa jedne i amortizacija skupe opreme za proizvodnju sa druge strane.
Što se tiče prognoza o rastućem tržištu i uticaju AI proizvoda, prema procenama kompanije TSMC oni će uticati na godišnje povećanje prometa kompanije u obimu od 5 % tokom sledećih 5 godina. Treba računati i na rastuću konkurenciju u oblasti proizvodnje od strane kompanija Samsung i Intel koje takođe imaju planove u oblasti proizvodnje naprednih AI procesora.
Razvoj TSMC N2 (2 nm) procesa izrade se za sada odvija bez većih poteškoća i biće idealno primenjiv na proizvode za „High Performance Computing“ namenu.
Uprkos tome što TSMC pokazuje dobre poslovne performanse održavajući tempo inovacija i unapređenja postupka proizvodnje bolje nego što to čine ostale kompanije u ovoj branši, daleko je od idealne situacije i namere da utoli veliku glad za čipovima koja vlada na tržištu. Činjenica je da industrija poluprovodnika daleko od krize i dostizanja dna aktivnosti i iako na prvi pogled situacija ide na ruku kompaniji TSMC, sa druge strane nema čvrstih garancija da će preokrenuti trenutni tr
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.