Koliko je pametan vaš pas?

Izvor: B92, 06.Sep.2013, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko je pametan vaš pas?

Veterinari u Beču razvili su nedavno novi test inteligenicije koji pokazuje kako se psi u određenim situacijama ponašaju.

U laboratoriji Veterinarskog fakulteta u Beču „Clever Dog Lab“ vlasnici pasa mogu da ispitaju inteligenciju i sposobnost učenja i empatije svojih ljubimaca.

Prilikom testiranja pas mora da reši zadatke kao na primer, kako se njuškom koristi ekran na dodir (touch screen), takođe se psima tokom testiranja meri frekvencija srca, pokreti očiju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i slično. Tako može da se utvrdi da li je određeni pas adekvatan da bude vodič za slepe i slabovide.

Inteligencija pasa često je predmet proučavanja, a u poslednje vreme sve je više rezultata koji pokazuju da psi imaju veće sposobnosti nego što mislimo.

Tako je nedavno sprovedeno istraživanje objavljeno u časopisu “Animal Cognition” pokazalo da je pseća memorija znatno složenija nego što smo znali. Istraživanje koje su sproveli Klaudija Fugaca i Adam Miklosi pokazalo je da psi imaju takozvanu deklarativnu memoriju, vrstu memorije koja se odnosi na znanje činjenica i koja je do sada pripisivana samo ljudima. Više o tome pročitajte OVDE.

Osim toga, sada je izvesno i da pseći svet nije crno-beli, već je prepun najrazličitijih nijansi. Ruski naučnici dokazali su ne samo da psi prepoznaju određene nijanse boje, nego i da koriste vizualni spektar kako bi razlikovali objekte. Kakvu ulogu igraju boje u životu jednog psa pročitajte OVDE.

Ukoliko ste nedavno odlučili da nabavite psa, saznajte osam ključnih stvari koje bi svaki vlasnik psa trebalo da zna. Ukoliko pak već imate ovog ljubimca, proverite da li ste o njemu znali ove zanimljive podatke.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.