Kolike će biti najveće, a kolike najmanje plate u javnom sektoru?

Izvor: Radio 021, 16.Okt.2015, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kolike će biti najveće, a kolike najmanje plate u javnom sektoru?

Najmanja plata u javnom sektoru iznosiće oko 22.000 dinara, a najveća 155.000 dinara, predviđa nacrt Zakona o platama koji bi trebalo da stupi na snagu 1. januara 2016. godine.

Svi koji platu primaju iz državnog budžeta biće raspoređeni u 60 platnih razreda, najmanji će biti jedan, a najveći sedam i po, navodi se u nacrtu. Zakon u ponedeljak kreće u javnu raspravu, plan je da u Skupštinu na usvajanje stigne tokom decembra, a da primena počne u narednoj godini.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<
Prema planu, Zakon treba da stupi na snagu 1. januara 2016, dok će član osam koji predviđa da osnovica za obračun plata u lokalnim samoupravama i pokrajinama ne sme biti veća od one koja je na republičkom nivou početi da se primenjuje usvajanjem budžeta za 2017.

- Namera je da se za isti posao bez obzira na to da li se radi u ministarstvu, državnoj agenciji ili instituciji dobija ista plata. Tako će, recimo, svi pravnici ili ekonomisti biti u istoj kategoriji. Ranije se njihova mesečna zarada razlikovala i po 30.000 do 40.000 dinara - kaže sagovornik Novosti. Dodaje i da su među platama u javnom sektoru velike neujednačenosti, jer u celom sistemu postoji 2.200 radnih mesta, preko 10 osnovica i oko 900 koeficijenata.

Šta predviđa novi zakon:

- Za rad noću od 22 časa do šest ujutro zaposlenom se dodaje 26 odsto na vrednost radnog sata

- Dodatak za pripravnost zaposlenog koji u svakom trenutku može biti pozvan na posao je 10 odsto od vrednosti radnog sata.

- Za prekovremeni rad moguća je i isplata povećane cene radnog sata sa 26 odsto

- 110 odsto vrednosti radnog sata plaća se rad na praznik

- Na svaki sat prekovremenog rada dobija se sat i po slobodnog vremena koji se sabiraju i mogu se iskoristiti u naredna tri meseca

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Za isti posao ista plata od januara

Izvor: RTS, 16.Okt.2015

Zakon o primanjima u javnom sektoru od ponedeljka ide na javnu raspravu. U parlament bi trebalo da stigne do kraja godine. Zaposleni će po novom zakonu biti svrstani u platne razrede. Primena zakona kojim se najavljuju ujednačena primanja, počinje sledeće godine. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.