Kolika kazna čeka ubicu iz Mladenovca? Ne može da bude osuđen na doživotni zatvor

Izvor: B92, 05.Maj.2023, 21:07

Kolika kazna čeka ubicu iz Mladenovca? "Ne može da bude osuđen na doživotni zatvor"

Advokat Zora Dobričanin Nikodinović rekla je da što se tiče kazni za počinioce ova dva zločina starosna granica je jako važna.

Kako kaže, u prvom slučaju dečak (13) godina neće biti odgovoran, dok drugi mladić iz Mladenovca nema 21 i ne može da dobije doživotnu kaznu, već maksimalnu kaznu zatvora od 20 godina i dodala da živimo u vremenu koje nas otima od porodice i pravih vrednosti.

"Što se tiče drugog osumnjičenog iz Mladenovca i njegove krivične >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odgovornosti, prema informacijama koje imamo, on nema 21 godinu, ne može da bude osuđen na kaznu doživotnog zatvora, već maksmalnu kaznu 20 godina zatvora", dodala je ona.

Ona je prokomentarisala i trenutnu situaciju u oba slučaja i rekla da tamo gde je sudija stavio predlog za određivanje pritvora, sledi pristup kod sudije za prethodni postupak i ne znam iz kojih razoga je predložio tužilac određivanje pritvora, ali će svakako sudija za pretohodni postupak odlučiti- da li će odrediti pritvor 30 dana, koji može biti produžen u istrazi do šest meseci", objasnila je Dobričanin postupak u slučaju dečaka.

Kako je dodala, zadržavanje mladiću iz Mladenovca može biti određeno do 48 sati i u tom periodu mora da bude doveden do tužioca, da bude ispitan i da bude doveden kod sudije za prethodni postupak, ukoliko tužilac bude stavio predlog za određivanje pritvora, što se i očekuje.

Naravno u oba slučaja postoji pravo žalbe, navela je Dobričanin.

Na pitanje Tanjuga da li neko od kolega advokata želi da prihvati da brani optužene, ona objašnjava da su to teška krivična dela i posle bombardovanja Srbije misli da su ovo najteži dani za našu zemlju, jer je strašno, kad se toliko izgubi života za dva dana.

"Mi ne možemo, advokat ne može da bira, da li mu se neko krivično delo sviđa ili ne sviđa, dakle nijedno krivično delo mu se ne sviđa naravno, ne može da ga bira ni zbog medijske pažnje, javnosti, ali tačno je da postoje određeni razlozi zašto neki advokat može da odbije zastupanje i zbog čega kasnije može da odustane, ali to su strogo procesni razlozi koji nisu vezani za težinu krivičnih dela", istakla je ona.

Ona je rekla da se otvara pitanje da li je terorizam ili nije.

"Mi živimo u jedno vreme koje nas nosi i otima od porodica, dobrih sistema vrednosti, vaspitanja i to se upravo desilo i ovoj deci, šta je sve na to uticalo ne znam, ali i jedan i drugi su lišili života nedužne ljude, da li je terorizam ili nije terorizam, i jedno i drugo, postavlja se pitanje, ja sam rekla za prvo krivično delo da to nije izašlo iz glave deteta i to mislim zbog svega kako se odigralo", dodala je ona.

Ističe da je posumnjala da su u pitanju neke sekte ili terorističke organizacije, koje vrbuju ljude za različita dela, biraju pametne i podobne da budu njihovo oružje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.