Kolarević: Dve godine da država izađe iz medija

Izvor: Studio B, 30.Jan.2013, 10:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kolarević: Dve godine da država izađe iz medija

U svakom slučaju, ništa neće biti na brzinu, jer je predviđen rok od dve godine od usvajanja zakona", kazao je Kolarević u intervjuu za današnje "Novosti".

BEOGRAD - Do kraja marta u skupštinsku proceduru će ući zakon koji će regulisati pitanja nedozvoljenog objedinjavanja vlasništva u medijskoj sferi, izlazak države iz medija, pomoć javnim servisima i reklamiranje, najavio je pomoćnik ministra kulture i informisanja Dragan Kolarević.

On je kazao da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << ostalo da se, do kraja ove nedelje, u zakon o javnom informisanju i medijima ubace još prelazne i kaznene odrebe, pa tekst ide na javnu raspravu, a biće prosleđen i ekspertima EU, Saveta Evrope i OEBS-u.

"Država se opredelila da se povuče iz medija i to će biti ispoštovano. Mora se pronaći formula kako da se to uradi u slučaju 'Novosti', 'Politike', ili kako da se transformiše Tanjug. U svakom slučaju, ništa neće biti na brzinu, jer je predviđen rok od dve godine od usvajanja zakona", kazao je Kolarević u intervjuu za današnje "Novosti".

Upitan šta znači nedozvoljeno objedinjavanje vlasništva u medijskoj sferi Kolarević je objasnio da to znači da će biti dozvoljeno da vlasnik jednog uspešnog dnevnog lista pokrene potpuno novi i da zajednički pređu 50 odsto ukupnog prosečnog tiraža svih medija u prethodnoj godini. "Ali, biće zabranjeno da kupi uspešan list koji već postoji i tako pređe predviđeni limit".

Kolarević je naveo i da Ministarstvo nema poseban fond iz kojeg bi se isplaćivala pomoć, ali da će država pomagati medijima kroz razne olakšice, za kupovinu papira i drugog materijala.

On najavljuje i da će, kada su u pitanju oglasi, biti uvedena obaveza da se objavi ko plaća oglase i reklame kada se pređe određeni cenzus.

"Mislimo da je važno da se zna ko su veliki oglašivači, pa neka onda čitaoci i gledaoci sami donose sud. Naravno, taj limit neće biti isti za regionalne medije i one koji pokrivaju prostor cele države", naveo je Kolarević.

 

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.