Izvor: N1 televizija, 24.Avg.2018, 18:02 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Kolačići od smokava
Ove ukusne kolačiće sa smokvama ćete vrlo brzo napraviti. Prijatno!
Sastojci:
- 20-ak očišćenih smokava
- 150 g višenamenskog brašna
- 150 g samlevenih zobenih pahuljica
- 2 jaja
- 75 g maslaca
- 120 g šećera ili prirodnog zaslađivača
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašičica cimeta
- prstohvat soli
- 2 dl soka od limuna, sveže isceđenog
- 1 kesica želatina >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << (po potrebi)
Priprema:
Zagrejati rernu na 180°C. U posudi izmešati maslac i 100 g šećera ili zaslađivača dok se ne sedine. Zatim dodati jaja i vanilu i mešati 4-5 minuta.
U drugoj posudi izmešati brašno, zobene pahuljice, prašak za pecivo, cimet i so. Dodati sastojke u prethodno napravljenu smesu i dobro izmešati. Kalup za mafine podmazati uljem i staviti po 1 kašičicu testa. Lagano pritisnuti svaki mafin da se stvori rupa. Peći 15-20 minuta dok testo ne porumeni. Izvaditi kolačiće i dok su još vrući u kalupu nauljiti staklene čaše sa spoljne strane i pritisnuti ih u svaki kolačić. Ostaviti da se hladi 15-ak minuta.
Za to vreme u blenderu izmešati polovinu količine smokava. Zagrejati 20 g šećera ili zaslađivača i sok od limuna pa dodati smokve. Mešati dok se ne dobije sirupasta smesa, a po potrebi dodati želatin. Ostale smokve očistiti i iseći na pola. Izvaditi čaše iz kolačića, kao i kolačiće iz kalupa. Napuniti ih sirupom od smokve i staviti polovinu smokve kao na slici. Rashladiti u frižideru oko 2 sata pre posluživanja.