Kolači „po receptu“ kupaca

Izvor: Blic, 27.Dec.2009, 03:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kolači „po receptu“ kupaca

Red šale, red ozbiljnog rada, kuvano vino koje se greje na šporetu, miris čokoladnog krema i tek ispečenih kora za tortu deo su svakodnevne atmosfere u radionici za izradu kolača “Anči kolači” u Pančevu. Sneža, Goca, Ljilja, Ilonka, Lidija, Vesna i Nela užurbano, ali veoma organizovano kuvaju filove, valjaju vanilice u prah šećer, filuju torte i prave smese za kore.

U ovo doba godine porudžbina ima najviše. Svaka od njih završava svoj deo posla, a u međuvremenu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << malo da bi podigle raspoloženje, ali i da bi se zagrejale, pijuckaju kuvano vino i čaj. Ponekad, kažu, i zapevaju, onako spontano. U prednji, prodajni deo ove male radionice od ranog jutra dolaze mušterije da podignu naručene kolače za slavu.

– Radionica nije velika, ali je jedinstvena po tome što pored Pančeva snabdeva dobar deo Beograda, koji, iako je prestonica, nema radionicu ove vrste – kaže nam na ulazu menadžer i suvlasnik radnje Dragan Milosavljević, dok nas uvodi u prostoriju krcatu raznoraznim dekorativnim figuricama za ukrašavanje svadbenih i rođendanskih torti. U prostoriji pored, naručene slavske torte čekaju da poručioci dođu po njih.



Najtraženiji sitni kolači


Dragan nam donosi da probamo sitne kolače i baklave i izvinjava se što njegova supruga Milena, poslastičar i vlasnica radionice, nije mogla da nas dočeka. Njihova ćerka, kaže, slavi rođendan, a mama joj je odnela jednu od njenih omiljenih torti "pravo na ljubav”.

– Većina naših mušterija voli ovu tortu. Lagana je, ima čokoladni i vanil krem, pa je dosta poručuju. Međutim torta "japanski vetar” je ubedljivo naš najtraženiji proizvod – priča nam Dragan, i dodaje da im u ovo doba godine najviše idu sitni posni kolači.

Vredne poslastičarke izrade dnevno i po sto kilograma kolača. Kako oni moraju da odstoje bar jedan dan da bi mogli da se seku i pakuju, mušterije moraju unapred da ih naruče. Stalne mušterije to znaju, pa i po mesec dana ranije dođu do radionice, izaberu kolače koji im se sviđaju i poruče ih za slavu ili bilo koje drugo slavlje.

– Kada smo 2003. godine počeli s radom, kolače i torte smo prodavali i velikim marketima, ali danas to više ne radimo jer su hipermarketi slabe platiše. Danas sarađujemo samo s građanima, a za veće porudžbine isporučujemo slatke pakete i na kućnu adresu – kaže naš domaćin, koji je i zadužen za nabavke i isporuke.

I 500 jaja se kuva odjednom

Milena s koleginicama vodi računa o tome da se sav posao završi na vreme.

Iako su poslastičarke raspoređene u dve smene, u sezoni svadbi, ali i pred Novu godinu, ostaje se na poslu i do ponoći da bi se svi poručioci ispoštovali i na vreme dobili omiljenu poslasticu. Svi kolači i torte, kako su nam objasnile poslastičarke, prave se prema originalnim domaćim recepturama. No i pored toga, neki recepti se prilagođavaju ukusima klijenata. Ako većina njih smatra da je krempita preslatka, recept će odmah biti izmenjen tako što će se smanjiti količina šećera.

– Kada pravimo neki novi kolač, svi zaposleni ga testiraju. Dvanaest ljudi bolje oceni ukus novog kolača od jednog – kaže Sneža, šefica prepodnevne smene, koja nam je usput pokazala i mašinu u kojoj se na pari kuva odjednom od 400 do 500 žumanaca potrebnih za bazu krema.

Taj krem od žumanaca se kasnije obogaćuje raznim drugim sastojcima: orasima, lešnikom, vanilom, čokoladom"

U pravljenju jedne torte, kada nije neka žurba, učestvuju uglavnom tri osobe. Jedna muti i peče kore, druga muti fil i filuje, dok je treća osoba zadužena za dekorisanje torte. Vikendom, ove vredne poslastičarke ispeku i po 20, 30 torti.

I dok se u velikom mikseru veličine 50 litara lagano muti tek skuvani fil na pari, Dragan nam priča da je najteži zahtev koji su imali od klijenta izrada 25 istovetnih torti za samo jedan dan.

– Firma "Adidas” je slavila sto godina postojanja i rada i iz njihovog predstavništva dobili smo porudžbinu da napravimo 25 torti u obliku tri lista – njihovog logoa. Za samo jedan dan ja sam logo uveličao, napravio kalup, a koleginice su ispekle i nafilovale svih 25. Sutradan smo ih isporučili na 25 adresa u Beogradu – objasnio je Dragan.

Originalni recept za tiramisu

Pre godinu i po dana jedan Italijan, majstor za pravljenje tradicionalnih italijanskih kolača, obučio je i nekoliko poslastičarki iz radionice. On im je ostavio i originalni recept za tiramisu. Pored toga, svi iz ove radionice prošli su obuku za pravljenje čokolade.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.