Kolač od lisnatog testa sa šljivama

Izvor: N1 televizija, 20.Okt.2018, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kolač od lisnatog testa sa šljivama

Dok je još vreme ovog sezonskog voća obavezno isprobajte recept.

Sastojci:

– malo ulja za podmazivanje pleha

– 8 prepolovljenih šljiva

– kašičica vanila ekstrakta

– 1/4 šolje plus 2 kašike kukuruznog skroba

– listići majčine dušice

– 2 kašike smeđeg šećera

– lisnato testo, koje ste ostavili u frižideru da prenoći

– 2 kašike meda

– 1/3 šolje šećera
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << />
– prstohvat soli

– 1 jaje

– sladoled ili šlag za dekoraciju

Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Pleh ili tiganj širine 30 cm podmažite uljem. Na podlozi koju ste prethodno pobrašnjavili razvući lisnato testo oklagijom, i to tako da bude šire od oboda pleha ili tiganja. Prebaciti ga u posudu za pečenje i fino utapkati. U velikoj činiji pomešati šljive, med i ekstrakt vanile, a u manjoj činiji: šećer, kukuruzni skrob i so.

Presuti smesu sa šećerom u veliku činiju i dobro promešati. Poređati šljive preko testa i posuti listićima majčine dušice. Zatim saviti testo pri kraju. U manjoj činiji izmutti jaje sa jednom kašikom vode i premazati testo da bi dobilo zlatno žutu boju, i pospite smeđim šećerom. Pecite u rerni 40 do 45 minuta, da šljive ostanu sočne. Ostavite da se ohladi otprilike 15 minuta. U međuvremenu, pripremiti sladoled ili umutiti šlag, po želji za dekoraciju.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.