Kol: Zapad mora mudrije sa Rusijom

Izvor: B92, 02.Nov.2014, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kol: Zapad mora mudrije sa Rusijom

Bivši nemački kancelar Helmut Kol kritikovao je politiku Zapada usmerenu ka izolaciji Rusije i rekao da mora da deluje mudrije kada je reč o ukrajinskoj krizi.

U svojoj novoj knjizi "Iz brige za Evropom" koja će biti objavljena u ponedeljak, on upozorava da zapadne zemlje, ali i Rusija i Ukrajina ne smeju da dozvole da "prokockamo sve što smo nekad postigli", prenosi nemački list "Frankfurter algemajne cajtung".

Kol, koji je bio nemački kancelar od 1982. do 1998. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine, žali zbog toga što je došlo do izolacije Rusije i naročito kritikuje to što su države G7 u junu održale samit bez Rusije.

To je, po njegovom mišljenju, bilo radikalan i ozbiljan potez.

Helmut Kol je kao kancelar Nemačke 1998. godine u velikoj meri uticao na odluku o prijemu Rusije u grupu najvažnijih industrijskih zemalja.

Kol je u knjizi izneo kritike i na račun vlade svog naslednika Gerharda Šredera naročito u politici evrozone rekavši da su napravljene ključne greške prijemom zadužena Grčka u evrozonu i nepoštovanjem fiskalnih pravila pakta za stabilnost zone.

Ove dve odluke su među najtežim greškama koje smo mi u EU i evrozoni doživeli.

"To je stvarno sramota u nemačkoj politici i u isto vreme izdaja nemačko-francuske saradnje koja nije smela da bude upotrebljena protiv pakta za stabilnost, kao što se ovde dogodilo", napisao je Kol.

Bivši nemački kancelar predstaviće knjigu sutra u Frankfurtu u društvu predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kol: Ključna greška napuštanje formata G8

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Nov.2014

BERLIN - Zemlje Zapada mogle su da preduzmu razumnije akcije u izgradnji odnosa sa Rusijom u vezi sa Ukrajinom, rekao je bivši njemački kancelar Helmut Kol...Kol, u svojoj knjizi "Iz brige za Evropom", koja će zvanično sutra biti objavljena, osuđuje odluku Zapada da napusti format G8 /grupe koja...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Kol kritikuje Zapad zbog izolacije Rusije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Nov.2014

Bivši nemački kancelar Helmut Kol kritikovao je politiku Zapada usmerenu ka izolaciji Rusije i istakao da je Zapad morao da deluje mudrije kada je reč o ukrajinskoj krizi...U svojoj novoj knjizi "Iz brige za Evropom" koja će biti objavljena u ponedeljak, on upozorava da zapadne zemlje, ali i Rusija...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.