Kol: Bez Rusije nema mira

Izvor: B92, 05.Nov.2014, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kol: Bez Rusije nema mira

Rusija nam je potrebna za mir u Evropi i svetu, napisao je bivši nemački kancelar Helmut Kol u svojoj tek objavljenoj knjizi "Zbog brige za Evropu".

Za stabilni evropski sigurnosni poredak je uključenje Rusije od egzistencijalne važnosti. Rusija je najveća evropska zemlja, najvažniji partner i najmoćniji komšija Evropske unije i istoka. Uprkos teškoća i problema, Rusija je i dalje jedna od najjačih država sveta, napisao je Kol u knjizi čije je odlomke danas objavio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tabliod "Bild".

Kol je u knjizi, za koju se kaže da je njegovo političko zaveštanje i upozorenje na opasnost spoljnopolitičkih stranputica, upozorio na pogoršanje odnosa sa Rusijom.

"Mi smo u našim odnosima sa Rusijom, na kraju 'hladnog rata' i po raspadu SSSR, bili mnogo dalje, nego što je aktuelna situacija", napisao je Kol i kritikovao zapad zbog odnosa prema Moskvi u ukrajinskoj krizi.

"O postupcima Rusije i situaciji u Ukrajini, zapad, naravno, ne može ćutati, ali i zapad se mogao ponašati pametnije", ocenio je Kol i, ukazujući na "sliku" sa samita država članica G7 početkom juna, "koji je godinama bio G8, uz ucešće Rusije", rekao da se podsetio koliko je njega, kao nemačkog kancelara, koštalo snage i ubedjivanja da Rusiju uvede u taj savez.

"Na kraju, mora zapad, isto kao i Rusija i Ukrajina, da vode računa o tome da se ne prokocka ono što smo već jednom postigli", upozorio je Kol.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

HELMUT KOL UPOZORAVA: Rusija nam je potrebna za mir u Evropi i svetu

Izvor: Kurir, 05.Nov.2014

Kancelar-ujedinitelj kritikovao je Zapad zbog odnosa prema Rusiji i ocenio da je na kraju hladnog rata bilo bolje nego danas..BERLIN - Rusija nam je potrebna za mir u Evropi i svetu, napisao je bivši nemački kancelar Helmut Kol u svojoj tek objavljenoj knjizi "Zbog brige za Evropu", u kojoj je kritikovao...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.