Izvor: Blic, 04.Apr.2011, 17:35 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Kokteli od kobri
Prošle nedelje jedna kobra lutala je ulicama Njujorka. Sama i izgubljena, sa smartfonom preko kojeg je tvitovala o ljudima koje je sretala i mestima koja je videla. Sada je vraćena u zološki vrt u Bronksu. Srećom, jer mogla je da završi kao neke druge, koje širom sveta ljudi kasape da bi od njih pravili “lekovite napitke”.
U mnogim državama Jugoistočne Azije delove tela zmija otrovnica mešaju sa alkoholom i tako navodno dobijaju lekovite napitke. Kao što je to nekada >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bio slučaj sa zmijskim uljem, današnji nadrilekari na ovaj način navodno unapređuju vitalnost i seksualnu izdržljivost, povećavaju snagu, leče ćelavost, popravljaju vid i uklanjaju posledice teških bolesti.
Napitak napravljen od kobre i alkohola ima nekoliko imena, od zmijskog vina do pinina, a ima ga u Vijetnamu, Singapuru, Tajlandu, Tajvanu, pa čak i u nekim delovima Kine.
U gradu Tajpeju u Tajvanu postoji Zmijski sokak gde pojedini trgovci dozvoljavaju posetiocima da sami izaberu svoju zmiju. Radi se uglavnom o azijskim kobrama različitih veličina i starosti. Veće i starije su mnogo skuplje zato što imaju više otrova i krvi. Kada mušterija izabere svoj primerak, može da gleda seciranje. Čitavi restoranski meniji se vrte oko te prakse, a u obrok ima jednu ili dve zmije.
Kasapljenje se izvodi na dva načina. Morbidniji podrazumeva rez na živoj zmiji od repa do glave i ceđenje njene krvi u male čašice za viski. Tu se sipa i malo pirinčanog vina ili nekog drugog alkohola i mrvica meda. Druge zmijske tečnosti poput žuči, otrova i urina se sipaju u posebne flaše. Čak se i srce zmije koje obično posle kaspaljenja i dalje radi, ubaci u čašu s alkoholom i "popije”. Oni koji su probali kažu da krv ima metalan ukus, a ima i onih koji kažu da liči na podgrejan paradajs sok. Žuč je gorka, pa je bilo i onih koji su izjavili da podseća na pivo.
Srećom po konzumente ovih "specijaliteta”, visoki procenat alkohola steriliše delove zmije i "ubija” otrov, pa ih čini pitkim i jestivim, iako se ljudima sa osetljivim stomacima preporučuje da se uzdrže.
Velike zmije poput kobri mogu da postanu i suveniri. One se stavljaju u flaše napunjene tradicionalnim lekovitim biljkama i pirinčanim vinom ili čistim alkoholom. Neke od najskupljih flaša sadrže zmije kojima nije izvađen otrov.
Najviše "magičnih napitaka” je pravljeno od azijskih, a ne egipatskih kobri kako se obično misli.