Koju hranu je opasno podgrevati?

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Jan.2016, 20:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koju hranu je opasno podgrevati?

Premda je sjajno kad ne morate da kuvate jer vam je ostalo viška hrane, ponekad ostatke ne bi trebalo da jedete

Nakon velikih obroka, obično nam ostane hrana koju je šteta baciti.

Neka hrana može biti čak i zdravija u drugoj rundi, ali postoje i situacije kad ćete rizikovati trovanje hranom. A ako ste ikad to doživeli, znate da povraćanje, proliev i grčevi u želucu nisu vredni nijednog obroka.

Samo u Velikoj Britaniji godišnje se oko milion ljudi >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << otruje hranom, s tim da polovina to iskustvo proživi zahvaljujući sopstvnom kuvanju, a stotinak ljudi (obično jako mladih ili jako starih), čak i umre od posledica trovanja.

Do trovanja obično dolazi zbog bakterija koje su vam zarazile hranu. Najgora je kampilobakterija koja se u Velikoj Britaniji nalazi u čak 65 odsto piletine dostupne na tržištu. Jedno istraživanje je pronašlo na čak šest odsto pilića kupljenih u supermarketu.

Kampilobakter može preživeti nekoliko sati na kuhinjskoj površini, pa se lako širi dalje, a potrebna je mala količina da se zarazite.

Primera radi, trebalo bi da konzumirate desetine hiljada bakterija salmonele kako biste se razboleli, dok je dovoljno da unesete u organizam tek petstotinjak kampilobakterija da biste završili u bolnici.

S obzirom na to da je toliko raširena među piletinom, nije dobro raditi ono što većina radi - a to je da operete piletinu pre kuhanja. Mnogo je bolje staviti je direktno u rernu i onda dobro oprati ruke.

Najbolji način uništavanja bakterija je visoka temperatura, pa je potrebno sve dobro skuvati i ispeći, pogotovo kod piletine koja ima mekše meso, pa se bakterije mogu zavući u sve delove mesa.

No, jednom kad ste gotovi s kuvanjem i ostalo vam je hrane, zapamtite da je jako važno da se hrana u potpunosti ohladi pre nego što je stavite u frižider. Naime, ako tople namirnice stavite u frižider, samo ćete povisiti temperaturu frižider i stvoriti od njega savršen inkubator za širenje bakterija, koje će se tad "razbežati" po svoj prisutnoj hrani.

Dakle prekrijte hranu, ostavite je da se ohladi na sobnoj temperaturi (ne duže od četiri sata) i nakon toga je smestite u frižider.

A nakon što je skuvana, možete je podgrejati nekoliko puta, iako neki napominju da se to može učiniti samo jednom.

Tajna podgrevanja

Namirnice koje ne bi trebalo da podgrevate, jer predstavljaju pretnju vašem zdravlju su:

- Kuvano meso ili hrana koja sadrži meso, poput pite s mesom ili lazanja

- Umaci koji sadrže pavlaka ili mleko

- Plodovi mora uključujući i sve što sadrži ikakve tragove riba poput variva i umaka

- Kuvani pirinač ili testenina

- Hrana koja sadrži jaja, orašaste plodove i druge namirice bogate belančevinama poput omleta, ili proizvoda bogatih sojom.

Ono što možete podgrejati morate temeljno da zagrejete. Većina pri zagrevanju koristi mikrotalasnu rernu, ali problem koji se javlja u tom slučaju jeste da nećete hranu ravnomerno zagrejati, pa će ostati prostora na kojima mogu bujati bakterije.

Zato je jako važno da ako koristite mikrotalasnu (ili običnu rernu), u nekom trenutku izvadite hranu, dobro je promešajte i vratite nazad.

Hrana oko koje bi ljudi posebno trebalo da budu oprezne je pirinač. Zanimljivo je da on sadrži bakterije koje, iako se uništavaju grejanjem, mogu stvoriti spore koje ne samo da su otrovne nego su i otporne na visoku temperaturu.

Svejedno, možete podgrejati pirinač, ali samo ako je - čim se ohladila - stavljena na hladno mesto, piše BBC.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.