Izvor: Blic, 23.Apr.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koji format video kamere da odaberete

Na tržištu je trenutno zbunjujuća količina formata kamera - evo malog uputstva za koje se nadamo da će vam pomoći da se odlučite za pravi.



Mini DVD kamere

Trenutno najpopularnije, mini DVD kamere snimaju video materijal u standardnom DVD formatu. To znači da možete mali 3" DVD da izvadite iz kamere i da ga staviti u DVD plejer - što je odlično za, recimo, ako odmah na televizoru želite da pogledate ono što ste snimili.

Ali, zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << toga je video materijal koji mini DVD kamera snimi jače kompresovan od onoga koji snimi recimo MiniDV kamera. Zbog toga je snimak napravljen ovom kamerom mnogo teži za sređivanje i lošijeg je kvaliteta. Tačnije, različiti programi koji služe za obradu video materijala uglavnom ne mogu da učitaju snimak napravljen mini DVD kamerom.

Najbolje je za: početnike, snimanje letovanja, rođendana, kućnih žurki...Ukoliko ne želite da dorađujete snimke i ne želite baš kristalnu sliku

Dobre strane: Mogu da snimaju i projektuju snimljeni materijal odmah na DVD plejeru.

Nedostaci: Kvalitet snimljenog materijala je slabiji nego materijala koji se snima sa MiniDV kamerama

MiniDV kamere

Kada govorimo MiniDV pričamo o formatu koji je već trinaest godina prisutan na tržištu. Za razliku od novih kamera, ovde se snimak zapisuje na minijaturnoj kaseti koja je veličine kutije za šibice. Ovakve kamere su jeftinije, a snimke možete da prebacite na bilo koji računar preko FireWire (odnosno iLink) ulaza, a zatim da ga iz kompjutera prebacite na DVD.

Ipak, ako želite da snimite samo određene delove sa kasete - pred vama je pravi mali posao. Da biste pronašli određene snimke i svoje omiljene delove, moraćete kasetu da premotavate u oba smera dok ne naiđete na njih.

Najbolje je za: sve štedljive osobe, one koji žele da naknadno uređuju svoje video materijale i nezavisne filmadžije.

Prednosti: Ove kamere su jeftine, pouzdane i kompatibilne sa širokom paletom uređaja.

Nedostaci: Kao što smo već rekli - pronalaženje omiljenih snimaka na kaseti je pravi problem.

HDV kamere

Reč je o novom formatu koji polako ali sigurno osvaja tržište. Ove kamere snimaju materijal u visokoj rezoluciji koju koriste i MiniDV kamere.

Video koji snimite HDV kamerom možete kasnije da sređujete u većini kompjuterskih programa koji su namenjeni za obradu video materijala. Neke od ovih kamera nude i snimanje u visokoj rezoluciji na HD DVD ili Blu-ray diskove.

Najbolje je za: snimatelje kućnih filmova u HD, a savršene su za ljubitelje HDTV i blistave slike.

Prednosti: Snimanje videa u visokoj rezoluciji (HD) koji se lako uređuje, mediji su jeftini.

Nedostaci: Skupe su - HDV kamere koštaju dva-tri puta više od MiniDV kamera.

AVCHD kamere

Novost na tržištu su AVCHD kamere, koje snimaju video u HD na DVD, hard diskove ili flash memorije. Iako je kvalitet snimljenog video materijala dobar (postoje rasprave da nije podjednako dobar kao onaj koji je snimljen s HD kamerom), slaba tačka ovog formata svakako je uređivanje materijala. Trenutno ne postoji jednostavan način za uređivanje materijala s ovog formata. Nijedan od velikih programa za uređivanje video materijala momentalno ne može da importuje ovakav video.

Najbolje je za: gedžet frikove i one koji žele da snimaju u visokoj rezoluciji, ali nemaju potrebu da uređuju materijal.

Prednosti: Snimanje videa u visokoj rezoluciji.

Nedostaci: Skupe su, video se teško uređuje.

Hard drive kamere

Mnoge kamere su potpuno napustile DVD i video. U zamenu materijal snimaju na ugrađene hard drajvove. Prednost ovakvog snimanja je da hard drive može da primi veliku količinu video materijala. Nedavno najavljeni JVC HD Everio može da primi do pet sati materijala snimljenog u visokoj rezoluciji, dok nešto jeftiniji model JVC GZ-MG130 na svoj hard drive od 30GB može da primi do 37,5 sati materijala, doduše najslabijeg kvaliteta. Ipak, i ove kamere imaju sličan problem kao i AVCHD modeli, odnosno snimaju u formatu koji ne podržava većina programa za uređivanje video materijala. Jedina opcija koja vam ostaje je softver koji dolazi s kamerom, a on je prilično loš. I na kraju, ako svoj ugrađeni hard drive napunite materijalom, a niste blizu svog računara, imate problem: hard drive se za razliku od DVD i video kaseta ne može da se zameni.

Najbolje je za: one koji putuju bez laptopa i za one koji snimaju velike količine video materijala. One koji vole dinamične smimke, jer mogu da snime i najsitnije detalje, ta ljubitelje savršene slike...

Prednosti: Ovi modeli primaju velike količine video materijala.

Nedostaci: Uređivanje materijala je komplikovano, hard drive ne može da se menja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.