Izvor: Nezavisne Novine, 02.Maj.2018, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koje zemlje najviše troše na vojsku?

STOKHOLM - Eksperti Stokholmskog međunarodnog instituta za proučavanje mira objavili su istraživanje posvećeno vojnim rashodima različitih država, navodi se na zvaničnom sajtu organizacije.

Između ostalog, eksperti su objavili spisak država koje najviše troše na naoružanje. U 2017. godini, svijet je na naoružanje potrošio više od 1.700 milijardi dolara.

Na prvom mjestu su se našle SAD koje su potrošile 610 miliona dolara, što je 35 odsto svjetskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << troškova za naoružanje.

Drugo mjesto je zauzela Kina sa 228 milijardi dolara ili 13 odsto vojnih rashoda u svijetu.

Treće mjesto na listi je pripalo Saudijskoj Arabiji. Ova država od 30 miliona stanovnika potrošila je na naoružanje skoro 70 milijardi dolara ili 4 odsto svjetskih troškova za vojsku.

Ruska Federacija se našla na četvrtom mjestu, sa 66,3 milijarde dolara ili 3,6 odsto. Institut navodi da su ruska izdvajanja za vojsku prvi put u padu od 1998. godine.

Istovremeno navodi se da su troškovi za vojsku porasli u centralnoj i zapadnoj Evropi.

Cijelu analizu pogledajte na OVOM LINKU.

(Sputnjik)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.