Koje se profesije u Srbiji najviše traže?

Izvor: Press, 03.Maj.2014, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koje se profesije u Srbiji najviše traže?

Nekada u socijalizmu važilo je pravilo - socijalno, zdravstveno i sigurna plata, ali je sa tranzicijom i uvođenjem prvih naznaka prave tržišne privrede došlo do tektonskih promena na tržištu rada.
Danas do posla najlakše dolaze prodavci, komercijalisti, radnici u administraciji, a nakon njih inženjeri informacionih tehnologija. Sve ovo, međutim, nije pratila i sistematizacija novih zanimanja. 

- Trenutno je važeća nomenklatura zanimanja iz 1990. godine. Mi očekujemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << već u junu neke prve rezultate i do kraja godine nacionalna služba ce primeniti novu nomenklaturu gde ce odredjena zanimanja brisati, ali ćemo uvesti i neka nova zanimanja, sve sto je vezano za IT tehnolgije, izrada softvera, veb dizajneri - kaže Boban Matić iz Nacionalne službe za zapošljavanje u Nišu, a prenosi "B92".

Anketom je ove godine obuhvaćeno 7.300 poslodavaca. Na ovaj način će se tačnije uskladiti ponuda radne snage sa kratkoročnom potražnjom

- Ovo istraživanje završićemo početkom maja i rezultati će biti gotovi vrlo brzo. U okviru njih saznaćemo konkretne realne potrebe za radnom snagom, od lokalnih poslodavaca kao i posebna znanja i veštine koje su potrebne u odredjenim zanimanjima - kaže ekonomista Vladimir Vasić. 

Dok mladi razmišljaju o novim poslovima, kao sto su oni u IT sektoru, koji nekada nisu postojali, a danas donose dobru zaradu, nestaje zainteresovanost za zanatske škole. A, u Srbiji ima oko 40 hiljada takvih praznih radnih mesta. 

Nastavak na Press...






Povezane vesti

JURITE POSAO? Ova zanimanja se traže u Srbiji!

Izvor: Telegraf.rs, 03.Maj.2014

Do posla najlakše dolaze prodavci, komercijalisti, radnici u administraciji, a nakon njih inženjeri informacionih tehnologija. Problem je što ovaj trend nije pratila i sistematizacija novih zanimanja

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.