Koja je razlika između Pančeva i Bejruta? VIDEO

Izvor: B92, 07.Avg.2020, 20:00

Koja je razlika između Pančeva i Bejruta? VIDEO

Pančevo -- Eksplozija u Libanu unela je nemir među građane Pančeva, koji strahuju zbog velike količine veštačkog đubriva, uskladištenog u nekadašnjoj industriji stakla.

Milion tona veštačkog đubriva se potroši godišnje u Srbiji za bilje, a amonijum-nitrat je jedan od glavnih sastojaka koji se koristi u te svrhe.

To je upravo onaj hemijski element koji se nalazi i u Pančevu. Međutim, u pančevačkoj firmi koja skladišti veštačko đubrivo tvrde da to >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nije ista vrsta nitrata kao onaj koji je eksplodirao u Bejrutu.

Komercijalni direktor firme "Promist" iz Pančeva Danilo Tomašević kaže da amonijum-nitrat ima potpuno drugačije karakteristike, i ne predstavlja nekakvu opasnost po ljude ili po životnu sredinu i zato se koristi u ishrani biljaka.

Da bi se ta vrsta materije skladištila mora da postoji provera - test na detonaciju.

"Ono što razlikuje Pančevo od Bejruta je činjenica da se takvi testovi kod nas vrše na šest meseci i građani Pančeva mogu da budu mirni", tvrde u firmi koja skladišti đubrivo

"Zakonom o zašiti bilja i oplemenjivača zemiljista članom 37 jasno je predviđen način stavljanja u promet džubriva amonijum nitrata pre stavljanja u promet, uvoznik distributer, proizvođač mora obaviti test koji je pod Un regulacijom na otpornost pri detonaciji", kaže Tomašević za televiziju Prva.

Libanski detonirani nitrat je zapaljiv za razliku od onog koji postoji kod nas, a koji se koristi za đubrivo. Kako naš sagovornik kaže - to bi značilo da u poljoprivrednoj radnji svaka vrsta đubriva može na neki način da eksplodira, što je nemoguće.

"Van pameti je porediti požarni amonijum-nitrat i amonijum-nitrat za ishranu biljaka. Požarni amonijum-nitrat mogu samo da uvoze preduzeća koja imaju dozvolu ministarstva odbrane i koriste to za proizvodnju civilnih eksploziva", upozorava on.

Bivši radnici azotare tvrde da je nekadašnja fabrika bila u toj meri obezbeđena da nije bilo prostora za bilo kakvu grešku i da je, kako tvrde, za vreme postojanja bezbednost u njoj bila na najvišem mogućem nivou

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.