Koga ste pitali da gradite most?

Izvor: RTS, 02.Mar.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koga ste pitali da gradite most?

Pošto im je rušenje mosta u prošlogodišnjim poplavama onemogućilo kretanje, žitelji jednog rumunskog sela nisu više mogli da čekaju da im vlasti poprave most, pa su sami to uradili. Zbog toga im prete zatvorske kazne.

Umorni od čekanja da im vlasti obnove most koji je srušen u poplavama u julu 2008, žitelji rumunskog sela Marginea odlučili su da ga sami sagrade. Pad mosta im je podelio selo na dve polovine i prelazak iz jednog dela u drugi bio je znatno otežan. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Problem je u tome što za to nisu imali dozvolu, pa bi graditelji mogli sada da se nađu u zatvoru, jer su, prema zakonu, izvršili krivično delo.

Javni tužilac Viorel Damu izjavio je da policija pokušava da identifikuje osobe koje su radile na izgradnji mosta koji je podignut za samo jedan dan, 6. februara.

"Krivcima" preti kazna od tri godine zatvora, uz novčanu kaznu od 70.000 leja (20.800 dolara).

Starešina sela Marginea rekao je da je istraga apsurdna i istakao da su meštani testirali most i ograničili težinu na dve i po tone.

"Čim država nađe malo vremena da nam napravi novi most, mi ćemo ovaj koji smo napravili odmah srušiti", rekao je on.

Posle velike bure u medijima, javni tužilac je malo ublažio stav, rekavši da bi žitelji sela mogli da izbegnu kaznu ako se utvrdi da su postupili "u krajnjoj nuždi". Čak je i rumunski premijer pohvalio solidarnost meštana.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.