Koga čeka vojna koverta i šta će biti ako se ne odazove?

Izvor: B92, 01.Mar.2019, 11:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koga čeka vojna koverta i šta će biti ako se ne odazove?

Beograd -- Ministarstvo odbrane potvrdilo je da će lica starija od 30 godina koja nisu služila vojsku ili su je služili civilno morati da prođu vojnu obuku za rezerviste.

Članom 79a Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi predviđeno je obučavanje građana za potrebe odbrane zemlje. Pukovnik Miša Krgović iz Uprave za obaveze odbrane u Ministartsva odbranu rekao je za TV Prva da se vojna obuka najpre odnosi na muškarce starije od 30 godina koji nisu prošli do sada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nikakav vid obuke.

“Član 79a pomenutog Zakona navodi kategorije građana koje podležu obučavanju za potrebe odbrane zemlje. Između ostalih u toj kategoriji su i lica starija od 30 godina, građani muškog pola Republike Srbije, koji nisu odslužili vojni rok, a prevedeni su u rezervni sastav. Oni koji nisu prošli nikakav vid obuke, kao takve, potrebno je obučiti da bi mogli da služe u rezervnom sastavu”, rekao je.

Krgović je dodao i da će ona lica koja su služila civilno vojni rok, takođe, morati da prođu ovaj vid obuke.

“Lica koja su služila civilnu službu imaju svoje mesto i ulogu u sistemu civilne zaštite i upravo Zakon na smanjenju rizika od katastrofa i delovanje u vanrednim situacijama koji je donet iz nadležnosti MUP-a u decembru prošle godine predviđa organizaciju civilne zaštite u specijalizovanim jedinicama civilne zaštite, jedinicama civilne zaštite opšte namene koje će biti formirane pri lokalnim samoupravama, tako da će svaki građanin imati svoje mesto u sistemu odbrane.“

Vojna obuka započeta je prošle godine u oktobru kada je upućena prva grupa na prvu fazu obučavanja, tj. na osnovnu obuku koja je trajala 15 radnih dana. Oni će ove godine proći i drugu fazu, tzv. specijalističku obuku koja će, takođe, trajati 15 radnih dana. Nakon toga, kao obučena lica koja su prošla obuku dobiće specijalnost i moći će da se rasporede u rezervni sastav jedinica Vojske Srbije.

“Ove godine smo planirali dva termina za uput sledeće grupe lica iz rezervnog sastava koja nisu služila vojni rok, a stariji su od 30 godina u Centre za osnovnu obuku Vojske Srbije“, najavio je Krgović.

Zakon o radu i Zakon o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi štiti vojne obveznike za vreme vršenja službe. Ministarstvo odbrane Republike Srbije refundiraće sve troškove poslodavcu, a isplaćivaće i naknade licima angažovanim u rezervnom sastavu za vreme vršenja službe.

Postojećim zakonom predviđene su i posledice za one koji se ne odazovu na obuku.

“Imamo i te zakonske odredbe koje planiraju sankcije. One iznose 50.000 dinara ili do dva meseca zatvora. Svakako postoji način da se lice javi teritorijalnom organu po mestu prebivališta kada dobije poziv, a predviđeni su razlozi zbog kojih se može odložiti vežba. Kada dobije poziv potrebno je da se lice javi teritorijalnom organu po mestu prebivališta. Potrebno je naglasiti i da se ne radi o ogromnom broju ljudi koji će proći ovu obuku, već o par stotina vojnih obveznika koje ćemo obučavati godišnje”, rekao je Krgović.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.