Kod notara samo ćirilica?

Izvor: Radio 021, 21.Avg.2015, 10:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kod notara samo ćirilica?

Različiti notari imaju različitu praksu: dok jedni overavaju izjave građana pisane i ćirilicom i latinicom, drugi prihvataju samo one pisane ćirilicom.

To stvara dodatne probleme i troškove ljudima koji izjave koriste da bi završili neki pravni posao u bivšim jugoslovenskim republikama. Upravo takav je slučaj Dragana Sarajlića.

- Odveo sam majku kod notara u centru Beograda da overimo njenu izjavu da se odriče dela stana u Sarajevu, u korist familije. Nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << hteli da nam overe izjavu jer je napisana latinicom. Majka je morala da je piše ponovo, na ćirilici. Srećom, u BiH priznaju ćirilicu, ali šta bi bilo da smo morali da nosimo izjavu u Hrvatsku? - pita se Sarajlić.

U Javnobeležničkoj komori kažu da će slučaj razmotriti i da je moguće da postoje neujednačenosti u postupanju, jer je u pitanju mlada profesija, koja deluje tek od 1. septembra prošle godine, pa možda još "pati od dečjih bolesti".

- Javni beležnici su, po zakonu, obavezni da rade svoja akta ćirilicom, kao službenim pismom. Zakon, međutim, ne daje odgovor na pitanje da li i stranke moraju da pišu ćirilicom. Ja, recimo, prihvatam i latinične izjave, budući da su oba pisma ravnopravna - kaže Miodrag Đukanović, predsednik Javnobeležničke komore. Ako postoji razlika u postupanju, kako kaže, ovo pitanje naći će se uskoro na dnevnom redu Stručnog saveta Komore, posle čega će praksa biti ujednačena.

- Čak i kada overavamo latinične akte, na primer za Hrvatsku, obavezni smo da klauzulu napišemo ćirilicom. Onda građani koji nose izjave, na primer, u Zagreb, moraju da "prevedu" naše klauzule kod sudskog tumača za hrvatski jezik sa ćirilice na latinicu - kaže Đukanović.

Sve to, naravno, udara po džepu građane. Kada su u pitanju izjave koje koriste u eks-Ju republikama, oni kod notara najčešće overavaju nasledničke izjave, punomoćja i druge izjave o pravnim činjenicama, poput davanja saglasnosti da neko može da proda nekretninu u bivšoj republici.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.