Kod medicinara najviše nezaposlenih sa srednjom školom

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Nov.2016, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kod medicinara najviše nezaposlenih sa srednjom školom

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje trenutno se nalazi 18.238 zdravstvenih radnika, a od početka godine do kraja oktobra zaposleno je 8.514 medicinara, rekao je Tanjugu načelnik Odeljenja za informisanje NSZ Srđan Andrijanić.

Dodaje da je na evidenciji najviše zdravstvenih radnika sa srednjom stručnom spremom - 12. 200, a među njima najviše je medicinskih sestara i tehničara, fizioterapeuta.

"Treba, međutim, napomenuti da se u ovoj grupaciji i >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << najviše zapošljavaju i da je tokom godine oko 5.300 osoba sa završenom srednjom medicinskom školom sa evidencije zasnovalo radni odnos", pojasnio je Andrijanić.

Trenutno je na evidenciji NSZ 2.900 lekara i 2.700 zdravstvenih radnika sa završenom visokom medicinskom školom, a naš sagovornik kaže da je u obe kategorije od početka godine zaposleno oko 1.500 zdravstvenih radnika.

"Na evidenciji je najviše doktora medicine, njih 2.600, ali se iz te kategorije najviše njih i zaposlilo i 99 lekara specijalista, dok se od početka godine zaposlilo 65 specijalista", naglasio je Andrijanić.

Navodi i da na evidenciji trenutno nema gastroenterologa, nefrologa, transfuziologa, torakalnih hirurga, ORL, oftalmologa, radiologa, nema babica, a da je na evidenciji NSZ samo jedan pulmolog, endokrinolog, neuropsihijatar, medicinski genetičar, neurohirurg, doktor sportske medicine.

Nacionalna služba za zapošljavanje ima potpisan ugovor sa Nemackom saveznom agencijom za zapošljavanje (BA), te je od početka godine preko NSZ u Nemačkoj zaposleno pet zdravstvenih radnika.

U poslednje četiri godine na taj način do zaposlenja u Nemačkoj došlo je 105 zdravstvenih radnika.

"Nemačka ima stalnu potrebu za medicinskim radnicima, bilo da su to sestre ili lekari određenih specijalnosti", zaključio je Andrijanić.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Među zdravstvenim radnicima najviše medicinskih sestara bez posla

Izvor: Radio 021, 05.Nov.2016

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje trenutno se nalazi 18.238 zdravstvenih radnika, a od početka godine do kraja oktobra zaposleno je 8.514 medicinara, rekao je Srđan Andrijanić iz NSZ...Dodaje da je na evidenciji najviše zdravstvenih radnika sa srednjom stručnom spremom - 12. 200,...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.