Kobni nedelja uveče i ponedeljak ujutro

Izvor: Blic, 28.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kobni nedelja uveče i ponedeljak ujutro

BANJALUKA - Starica S.A. (83) iz paljanskog naselja Mokro ubila se pre nekoliko dana u porodičnoj kući. Uviđajem su utvrđene povrede na vratu, a u njenoj desnoj ruci pronađen je kuhinjski nož. U Republici Srpskoj ruku na sebe najčešće dižu starci prepušteni sami sebi i teški psihički bolesnici.



Policija RS je u prošloj godini registrovala 262 samoubistva. Ruku na sebe diglo je 196 muškaraca i 66 žena, najčešče vešanjem, vatrenim oružjem, aktiviranjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ručnih bombi, utapanjem, skakanjem sa velike visine, trovanjem...

Psihijatar mr Mira Spremo ocenila je da su teška psihička oboljenja najčešći uzrok samoubistava.

- Depresivne i šizofrene osobe su suicidne, kao i oni koji nisu u stanju da se izbore sa životnim problemima. Uzroci samoubistava su strah, beznađe, osećaj bezvrednosti, besperspektivnosti, alkoholizam, narkomanija... Procenjuje se da 68 odsto žrtava uopšte ne dođe do lekara - kaže doktorka Spremo. Posebno su ugroženi duševni bolesnici kojima „u glavi ne neprestano odzvanjaju neobični zvukovi i tuđi glasovi".

- Da bi se rešili tih zvukova i glasova, pacijenti sebi oduzimaju život. Posle prvog pokušaja samoubistva, oko dve trećine pacijenata to ponovo pokuša, ali mnogo težim metodama - istakla je dr Spremo.

Stručnjaci objašnjavaju da socijalni i ekonomski uslovi nisu presudni kada je reč o suicidu. Potencijalne samoubice su osobe preosetljive na zbivanja oko njih, psihofizički oboleli, oni koji nisu osetili podršku porodice tokom formiranja ličnosti i osobe sa stavom da „život nije vredan življenja".

- Najviše samoubistava događa se nedeljom uveče i ponedeljkom ujutro, zatim u zimskom periodu, u vreme praznika i godišnjih odmora. Kritična grupa su muškarci stariji od 45 godina, starci prepušteni sami sebi, razvedeni u prvoj godini posle razvoda, samci, omladina između 15 i 24 godine... - navela je dr Spremo.

Iako su o suicidu napisane biblioteke stručne literature i sprovedena brojna istraživanja, ovaj tragični fenomen je i dalje nepoznanica i nedovoljno istražena oblast u nauci.

Nema bitnijih oscilacija

U MUP-u RS ističu da u poslednjih nekoliko godina nema većih oscilacija kada je reč o samoubistvima, kako u pogledu ukupnog broja tako i po polnoj i starosnoj strukturi i načinima oduzimanja sopstvenog života.

„U 2006. na 10.000 stanovnika na području CJB Banjaluka dogodilo se 2.085 samoubistava, na području Bijeljine 1.550, Istočnog Sarajeva 2.761, Doboja 1.761", kažu u MUP-u RS.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.