Kobasice od ribe, čvarci od tune, čorba od 100 vrsti gljiva: Nišlija Neša Travka kaže da je u kuvanju sve važno, čak i voda koja se koristi za spremanje

Izvor: Večernje novosti, 11.Jan.2020, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kobasice od ribe, čvarci od tune, čorba od 100 vrsti gljiva: Nišlija Neša Travka kaže da je u kuvanju sve važno, čak i voda koja se koristi za spremanje

Nebojša Stamenković za čitaoce "Novosti" pristao da otkrije recepte za zdrava, jeftina i neobična jela ČVARCI od tune, odresci od testa koji izgledaju kao pravi, a ukus je mnogo sadržajniji, kobasice od ribe i to bez soje, humus od graška... Ovako može da izgleda praznična trpeza, ako je spremljena po savetima i receptima Nebojše Stamenkovića, kulinarskog maga iz Niša. Poznati Neša Travka objašnjava da se u hrani, i te kako, može uživati bez griže savesti. Za >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << njega je kuvanje igra i želi da je približi svima.PROČITAJTE JOŠ - Delikates iz Leskovca - Predlažem da jedan praznični ručak počnete "babinom čorbom". Uprži se luk na hladno ceđenom ulju, doda se šargarepa, a onda i krompir na kockice, pa se sve to fino zakuva i ono čuveno kuvarsko pravilo "začinite po ukusu". Tajna nije samo u sastojcima, nego i u načinu kuvanja, a najbolje je da se krčka na plinu ili na šporetu na drva - kaže Neša koji svojim specijalitetima već pet godina "hrani" gledaoce jednog od najpoznatijih svetskih kulinarskih TV kanala. - Sve je u kuvanju važno pa čak i voda koju koristite, jer recimo pasulj koji skuvam sa vodom sa izvora u Matejevcu, u okolini Niša, nema konkurenciju. Za mene je senf najbolji začin za salatu, a u ove zimske dane rotkve su vam odličan i jeftin izbor. Volim da spremam i sada veoma popularan humus, ali od graška. Skuvaš, ispasiraš, posoliš, pobiberiš i obavezno dodaš beli luk - veli Neša koji nije baš da nikada ne jede meso, jer se nađu na njegovom jelovniku ponekad puževi ili žabe.PROČITAJTE JOŠ - Magareći paprikaš pravi je delikates - Za ovu vrstu egzotike predlažem čvarke od tune. Komadiće tune iz konzerve treba dobro ocediti i samleti, propržiti susam i kikiriki i samleti i nežno pomešati sa oceđenom tunom. Ko je probao ove čvarke nikada se više nije vratio "klasičnim". A, ako hoćete, kaže, da zadivite goste napravite im suve šljive punjene kozjim sirom. - Caka je da šljive pre punjenja potopite u čaj od šipka, a sir uvaljate u vranilovu travu. Što se odrezaka od testa tiče, to je u stvari sejtan i ima na internetu dosta recepata, a suština je u ispiranju testa u što više vode jer tako čisti skrob koji nije baš prijatelj organizma - otkriva nam svoje specijalitete Neša, koji zahvaljujući svojoj radoznalosti i ljubavi prema kuvanju otkriva skriveno kulinarsko blago širom juga Srbije.Kulinarsko blago Kobasice od ribe iz manastira Visočka Ržana kod Pirota su božji dar, tvrdi Neša koji redovno posti i to ne samo iz verskih razloga. - Postovi padaju na prelazu godišnjih doba i to nije slučajno. Ljudi su nekad više slušali prirodu i svoje telo i hvala im što su nam ostavili post u nasleđe. Nisam se školovao za kuvara, travara, gljivara, sve sam naučio iz radoznalosti. Travari koje sam posećivao na niškim pijacama su živa enciklopedija, ali tu je i moja hrabrost da eksperimentišem - kaže Neša, koji nesebično deli svoje kuvarske tajne, jer veruje da se "kuvanjem prenosi energija i da je to glavni začin svakog jela". - Pet kuvara od istih sastojaka nikada neće napraviti jelo istog ukusa - veruje naš sagovornik. ČORBA OD 100 VRSTA GLjIVA NEŠA je za svoje Nišlije spremao i čorbu od 100 vrsta gljiva koje je obezbedio zajedno sa niškim Gljivarskim društvom. Kuvali su i pasulj sa gljivama. - Reč je gljivama koje su protekle godine sakupljali i osušili. Po komadić od svake smo ubacili u čorbu, a ukus... pa kazan se ispraznio brzinom svetlosti!Delikatesi bez mesa KAMILE IZ SIĆEVA NEŠA kaže da nije pomodarstvo to što koristimo neke "strane" začine, jer je Niš vekovima na raskršću puteva i zato egzotične začine možemo prisvajati. - Davne 1903. godine kamile su stigle u Sićevo i gajile su se sve do šezdesetih godina prošlog veka. To samo govori da nas ništa nije mimoišlo - tvrdi Neša.

Nastavak na Večernje novosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.