Koalicije, pragmatičari i partijski vernici

Izvor: RTS, 14.Jul.2013, 10:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koalicije, pragmatičari i partijski vernici

Nije neobična koalicija demokrata i naprednjaka na lokalu, pa i naprednjaka i LDP-a. Na prvi pogled to bi moglo da znači da ideoloških razlika među partijama više nema. U svakoj stranci ima istinskih vernika, kako stručnjaci zovu one koji su spremni da napuste stranku zbog neprincipijelnih koalicija. Međutim, ima i pragmatičara.

U više od 20 opština u Srbiji u koaliciji su stranke čije su politike na republičkom nivou oštro suprotstavljene. Tako više nije neobična >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koalicija demokrata i naprednjaka na lokalu, pa i naprednjaka i LDP-a. Na prvi pogled to bi moglo da znači da ideoloških razlika među partijama više nema. Stručnjaci, međutim, kažu da programske razlike ipak postoje.

Prvi put je bilo iznenađenje. Posle nekoliko gradova, međutim, u kojima su na vlasti zajedno DS i SNS, malo koga to čudi. Tako ljuti protivnici u republičkom parlamentu u Pančevu, već rade na istim ciljevima.

A subotički slučaj, gde je ceo gradski odbor DSS-a prišao naprednjacima, mnogi vide kao put ka još jednoj gradskoj koaliciji naprednjaka i demokrata. Ovi primeri pokazuju da bi, narodski rečeno, svako sa svakim mogao da deli vlast.

Đorđe Vuković iz Cesida kaže da nije to specifičnost samo Srbije, jer to u mnogim drugim zemljama postoji, jer svi se grupišu oko toga centralnog birača, oko toga šta jeste najveći deo biračkog tela.

Zanimljiva je koalicija i u Vlasotincu, gde su na vlasti SNS, SPS i DS. To je i jedan od razloga zašto je Miroslav Ljubenović iz tog mesta odlučio da bude jedini opozicioni odbornik. Sam protiv svih - kažu njegovi meštani.

"Smatram da je vrlo bitno da Vlasotince ima opoziciju, drago mi je da sam ja taj koji je doprineo tome", kaže Miroslav Ljubenović, odbornik Pokreta socijalista.

Stranačke razlike ipak postoje, kažu stručnjaci. Možda su izbledele one vezane za Evropu i Kosovo, ali na red stižu nove teme.

Profesor Vladimir Goati kaže da su ostale krupne razlike, kada je reč o regionalizaciji Srbije, kad je reč o izbornom sistemu i da je nestalo antisistemskih partija.

U svakoj stranci ima istinskih vernika, kako stručnjaci zovu one koji su spremni da napuste stranku zbog neprincipijelnih koalicija. Međutim, ima i pragmatičara.

"Kod nas su stranke osobene, one su na neki način multifunkcionalne organizacije, one su na neki način paralelna agencija za zapošljavanje", kaže Goati.

Iskustvo iz nekih zemalja kaže da svaki osmi član stranke pročita njen program. Analitičari nemaju sumnje da li su to partijski vernici. Ali pragmatičari su brojniji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.