Izvor: Medijski istraživački centar, 11.Apr.2011, 21:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koalicija za Rekom

Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava, počinjenim od 1991. do 2001. godine na teritoriji bivše SFRJ su  vapaj žrtava za istinom i pravdom, vapaj žrtava koje su preživele užase na Kosovu, u Srebrenici, Vukovaru, u Oluji ali je to i vapaj žrtava koje nisu preživele, vapaj žrtava koje su završile u krečanama, grobnicama, hladnjačama... rekao je večeras na tribini „Da se zna , da se ne ponovi“, profesor Filozofskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Medijski istraživački centar << fakulteta u Nišu Draško Bjelica.
Inicijativa za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima na prostoru nekadašnje Jugoslavije je inicijativa koalicije nevladinih organizacija, udruženja žrtava i pojedinaca koji zagovaraju osnivanje zvanične regionalne i nezavisne komisije koja može da utvrdi i javno saopšti činjenice o ratnim zločinima, kao i rasvteljavanje sudbine nestalih.
U koaliciju za Rekom  uključeno je više od 1500 organizacija i pojedinaca sa prostora čitave nekadašnje Jugoslavije.
„Verujem da vapaj žrtava danonoćno čuju oni koji su počinili zločine i kojima ne mogu pomoći ni psiholozi ni psihijatri niti ispovest u crkvama već jedino spasenje je u priznanju zločina“, rekao je Bjelica.
Dušan Lopušina iz Inicijative mladih za ljudska prava je kayao da je Rekom nastao zbog žrtava koje su marginalizovane i zaboravljene.
On je kazao da će prikupljanje potpisa za osnivanje Rekoma početi 26. parila i da će nakon šest nedelja potpisi i statut komisije biti predati svim parlamentima u regionu.
Novinar dnevnika „Danas“ Zorica Mniladinović je kazala da  je došlo vreme da se suočimo sa prošlošću ali na način da ne revitalizujemo žrtve.
„Želim da verujem da je savest moćna stvar i da će nam pomoći da skinemo breme koje svi zajedno nosimo“, rekla je ona.
Tribinu koja je održana na Pravnom fakultetu u Nišu organizovali su Alternativni kulturni centar iz Niša i Inicijativa mladih za ljudska prava.
Inače Rekom bi trebalo da postane zvanično telo koje osnivaju države naslednice bivše SFRJ koje bi se fokusiralo na iskustvima žrtava.

Nastavak na Medijski istraživački centar...






Povezane vesti

Da se zna, da se ne ponovi

Izvor: Danas, 12.Apr.2011, 18:04

Verujem da vapaj žrtava danonoćno čuju oni koji su počinili zločine i kojima ne mogu pomoći ni psiholozi, ni psihijatri, ni ispovest u crkvama, već je jedino spasenje u priznanju zločina, posle kojeg bi usledila pravda za žrtve, rekao je profesor niškog Filozofskog fakulteta Draško Bjelica...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Medijski istraživački centar. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Medijski istraživački centar. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.