Koalicija SNS, DS i DSS u Gračanici

Izvor: RTS, 23.Okt.2009, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koalicija SNS, DS i DSS u Gračanici

Predstavnici Srpske napredne stranke, Demokratske stranke Srbije i Demokratske stranke dogovorili su formiranje koalicije za vladajuću većinu u Skupštini grada Prištine, izmeštene u Gračanicu.

Odbornici Skupštine grada Prištine, izmeštene u Gračanicu, izabrali su predsednika i sekretara skupštine, u nastavku konstitutivne sednice tog lokalnog parlamenta.

Za novog predsednika Skupštine izabran je Ratko Perenić, po zanimanju lekar specijalista ginekologije, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a za sekretara diplomirani pravnik Nebojša Boričić.

Njihov izbor podržalo je 30 od ukupno 44 odbornika, dok su ostali bili protiv.

Na ponovljenim izborima, održanim 17. avgusta, najveći broj odborničkih mesta osvojila je Srpska napredna stranka (16), koalicija SPS-JS-PUPS i Grupa građana "Vidovdan" zajedno su osvojile deset mandata, Demokratska stranka i Srpska radikalna stranka po sedam, Grupa građana "Opstanak" četiri, dok Demokratska stranka Srbije ima tri mandata.

Predstavnici SNS, DSS i DS ranije su saopštili da su dogovorili formiranje koalicije i vladajuću većinu u Skupštini grada Prištine, izmeštene u Gračanicu.

Tako je, nakon gotovo jednomesečnih razgovora, došlo do formiranja iznenađujuće koalicije jer se očekivalo da u vlasti bude i koalicija SPS-JS-PUPS i Grupa građana "Vidovdan", koji zajedno imaju deset mandata.

Iz SNS i DSS, međutim, rečeno je da koalicija sa tom grupom partija nije bila moguća jer Grupa građana "Vidovdan" učestvuje na lokalnim izborima koje je za 15. novembar zakazale prištinske vlasti.

Kao jedan od razloga zbog kojih se oni neće naći u vlasti, navodi se i da su se pojedini kandidati za odbornike sa liste socijalista na novembarskim izborima pojavili kao kandidati drugih partija.

Za narednu nedelju najavljeno je održavanje prve redovne sednice Skupštine grada Prištine na kojoj bi trebalo da se izabere gradonačelnik, članovi Veća i drugi organi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.