Ko vlada Srbijom (4)

Izvor: BKTV News, 26.Jan.2013, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko vlada Srbijom (4)

Zar je uopšte nejasno – ko vlada Srbijom. Svako će odmah reći – Nikolići, Dačić i Vučić. Svako u svom domenu. Na osnovu zakonskih, ali i pragmatičnih normi. I svako na način koji još nije do kraja usaglašen.
Srbiji to objektivno i ne mora previše da smeta. Više zbunjuje. I to onda kada su neke izjave ishitrene. Ili kada opozicija uspe da javnosti nametne mišljenje da postoje – dve politike. Ni to nije od velike štete. Bar kada je reč o domaćoj javnosti.
Ono što >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << smeta i što Srbiji nije od koristi je – pokušaj da strane sile nadju prostora za plasiranje svojih ideja. I nametnu ih kao nešto o čemu ne postoji saglasnost unutra Vlade i Predsednika! To je slučaj i sa poslednjom izjavom nemačkog ambasadora oko toga da je i „premijer rekao nešto slično“, kada je reč o „stolici Kosova u UN“?!
To već Srbiji nanosi štetu.
Otuda i pitanje – ko vlada Srbijom? Nije više reč o sto dana, već više od šest meseci!
Utisak je da mnogi pokušavaju da se nametnu. I da ima prikrivenih namera da se nastavi stara praksa po kojoj je svako imao „svoj feud“! Od toga – Srbija mora više da se čuva nego od svih pritisaka spolja. Samo jaka, homogena i ekonomski obnovljena Srbija može da sačuva i renome, i uticaj, i obezbedi sopstveni razvoj.
A to se najviše održava u ekonomiji. I opasnosti da čovek koji je od 2000. godine bio „neprikosnoveni gazda svih tokova finansija“, ponovo se ne bavi „osenarstvom a ne napretkom“, jer je dobio i bitan uticaj na ekonomiju. Istina, izgubio je Narodnu banku, ali mu je ostalo ministarstvo finansija. I pored toliko srpskih učenih ljudi, za glavnog poreznika je doveo Slovenca. Da ne bude zabune – niko ništa nema protiv Slovenaca uopšte, ali je simptomatično da je Dinkić i inače sklon da se oslanja „na strane eksperte“. Još niko nije demantovao priču nekadašnjeg ministra policije da je Dinkić sa stranim „ekspertima za šifre“ i „dugim cevima“ Petog oktobra ulazio u Narodnu banku, tražeči tadašnjeg guvernere, ali u – pogrešnoj zgradi.
Zapravo, osnovno je – biti krajnje oprezan kada je reč o Dinkićevim obećanjima. Prošlost na to upozorava. Dobio je, recimo, veliki popust u dugovima od strane Londonskog i Pariskog kluba i umesto da time rastereti postojeće i iskusne banke, koje su bile samo garant za te kredite, Dinkić je sa tim papirima, koji nisu predstavljale novac, „kupovao“ državi akcije u Vojvodjanskoj banci. Zaludeo je narod sa  akcijama od hiljadu evra. Na mističan nnačin je nastala i nestala Nacionalna štedionica. I – još mnogo toga, do Mobtela –  o kome će tek biti reči.
Dakle, sada je pitanje: od preko 330.000 firmi, ni 40.000 u decembru, pred Novu godinu, nisu  isplatili zarade i uplatili doprinose?!
To je slika naše ekonomije.
I zato se i postavlja pitanje – ko upravlja Srbijom. Tačno je da će biti pomaka u borbi protiv kriminala i korupcije. U razgovorima izmedju Beograda i Prištine. U aktivnostima šefa države, kada je reč o medjunarodnim odnosima. Ali, Vlada predstavlja celinu. I ona je jedino mesto gde će se podneti računi – imamo li skoro pet milijardi evra  da platimo kamate ove godine i zašto su nam cene iznad stope inflacije, a zarade daleko ispod.
Onda će sav teret pasti na Nikolića, Dačića i Vučića, zar ne ?!
Mirko Stamenković
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.