Ko truje vodu u bunaru?

Izvor: RTS, 08.Apr.2014, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko truje vodu u bunaru?

Dragan i Svetlana Veselinović iz prokupačkog sela Nova Božurna, prijavili su Policiji da im neko truje vodu u bunaru živom sodom. U Institutu za javno zdravlje u Nišu, nisu mogli da potvde, ali ni da opovrgnu njihove sumnje.

Bele fleke na betonu pored, kao i na cevima u samom bunaru, koje su Dragan i Svetlana Veselinović iz prokupačkog sela Nova Božurna primetili pre nešto više od mesec dana,  samo su, ističu, potvrdile njihovu sumnju da se nešto čudno dešava oko izvora >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vode u dvorištu, iz koga se snabdevaju preko dvadeset godina.

"Tvrdim da je to natrijum- hidroksid i da je to ubačeno sa strane. Niko takvih problema u selu nema, niti postoji industrija, koja koristi takva sredstva", kaže Dragan Veselinović, selo Nova Božurna.

Draganova supruga Svetlana kaže da su, u poslednje vreme, nakon konzumiranja vode ili pranja veša počeli da se javljaju i određeni zdravstveni problemi.

"Osetila sam sve mi mili kroz snagu, veliko znojenje, sve me je živo bolelo, ruke, noge, povraćalo mi se", kaže Svetlana.

Meštane Nove Božurne uznemirila je i sama pomisao da bi neko mogao da truje jedine izvore vodosnabdevanja u selu.

"Još neverica, još ne možemo da shvatimo da neko može da pokuša tako nešto. Da uđeš u dvorište, treba da imaš hrabrost, a još da baciš nešto u vodu, to je van pameti", kažu meštani.

Na zahtev Veselinovića, Institut za javno zdravlje u Nišu uradio je analizu vode iz bunara, u kojoj je registrovana povećana koncentracija hlorida, natrijuma, visok kvallitet i tvrdoća vode, kao i elektroprovodljivost.

"Sve govori u prilog jedne slane vode. Da li je natrijum - hidroksid ubačen u bunar ili neka druga supstanca, ne možemo da utvrdimo zbog toga što nemamo stanje pre dešavanja takvog akcidenta", kaže dr Snežana Gligorijević iz Instituta za javno zdravlje u Nišu.

U osnovnom javnom tužilaštvu u Prokuplju i policiji, za RTS, kažu da su uzeti uzorci vode i praškaste materije i da je istraga u toku.

Dragan i Svetlana više ne koriste vodu iz svog bunara. Nemaju sredstava za eventualnu potvrdu sumnji u drugoj referentnoj ustanovi, kao ni za sanaciju bunara.

rts.prokuplje@rts.rs

+381 27 329 108

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.